Zašto Merkelova ide samo do "pola puta"?

Nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je objavila da će se povući s mesta predsedavajuće Hrišćansko-demokratske unije, ali da će ostati na mestu kancelarke.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

15:06

Zašto Merkelova ide samo do
Foto: Gettyimages/Sean Gallup

“Ova odluka nije dovoljna”, piše nemački list Špigl.

"Posle 18 godina provedenih na čelu Hrišćansko-demokratske unije Merkelova se povlači i to je dobar potez, ali zašto ide samo do pola puta? Zašto insistira da ostane kancelarka još tri godine?", navodi se u članku ovog lista.

Kada je odlučila da se još jednom kandiduje za mesto kancelarke 2017. godine izledala je umorno i ravnodušno, ali su se njene pristalice nadale da bi mogla biti protivteža Donaldu Trampu i pravi lider liberalne demokratije širom sveta.

Nadali su se da bi, zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, mogla odvesti Evropu sa staze kojom je tada išla.

"I nije uspela u tome. Ona više ne da ne igra važnu ulogu u međunarodnoj politici i Evropi, već je zapravo deo većeg problema – podele između severa i juga, istoka i zapada", navodi se u tekstu "Špigla".

Vlade koje je vodila uradile su dobar posao vođenja Nemačke kroz svetsku finansijsku krizu, čišćenje budžeta i proširili su državu blagostanja, ne primer, uvođenjem minimalne zarade.

Njeno najveće delo, kako se navodi, humanitarna politika iskazana u odnosu prema izbeglicama je ujedno i njen najveći neuspeh i to zbog činjenice da ona nije pripremila ni objasnila tu politiku, iako je dosta unapred znala da će u Nemačku dolaziti mnoge izbeglice.
Foto: Gettyimages/Lukas Schulze
Kada se ova godina završi, Merkelova će biti slab kancelar, kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou. Bez mesta na čelu partije biće još slabiji kancelar.

Treba napomenuti da je jedan od kandidata za njenu zamenu na liderskoj poziciji partije Fridrih Merc, čovek kome je upravo ona oduzela ulogu lidera konzervativne grupe u parlamentu. Dve godine od tada napustio je politiku, tako da nije teško zaključiti da je njegova sadašnja kandidatura velikim delom podstaknuta željom za osvetom, navodi se u tekstu.

Isto važi i za Jensa Špana, još jednog kandidata za tu poziciju. Poznat je kao jedan od najglasnijih kritičara Merkelove unutar HDU I kao veliki protivnik njene politike prema izbeglicama.

Kancelari sa stažom često misle da ostali još nisu sposobni da ih zamene. Kada je Merkelova prvi put izabrana za kancelarku, mnogi su mislili da ni ona nije dorasla toj poziciji. Međutim, u narednim godinama ona je pokazala da su pogrešili. Trebalo bi da se i sama seti toga i da se dostojanstveno povuče.

"Uprkos svemu što je učinila za Nemačku, zemlji više nije potrebna. Ona nije lider budućnosti", zaključuje se u Špiglu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: