Kako je Makron jednom odlukom razbesneo javnost

Predsednik Francuske izjavio da će u subotu biti odato priznanje visokim oficirima Prvog svetskog rata, među kojima je i maršal Filip Peten, preneo je Figaro.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.11.2018.

13:03

Kako je Makron jednom odlukom razbesneo javnost
EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Emanuel Makron inače ove nedelje obilazi poprišta bitaka u Prvom svetskom ratu. Međutim, izjavom o spornomm aršalu izazvao je oprečne reakcije.

"Uvek sam gledao istoriji u oči. Potpuno je legitimno da odamo poštu maršalima koji su vodili vojsku do pobede. Ne želim da prekrajam istoriju, ali je maršal Peten bio veliki vojnik u Prvom svetskom ratu. To je stvarnost naše zemlje", rekao je Makron. Ta njegova izjava izazvala je oštre reakcije dela javnosti, koja smatra da pomenuti maršal ne bi trebalo da bude odlikovan.

Peten (1856-1951) je bio francuski vojskovođa, kasnije predsednik "Višijevske Francuske" od 1940. do 1944. Zbog vojnih uspeha u Prvom svetskom ratu u Francuskoj je smatran herojem, ali je zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu osudjen na smrtnu kaznu koju je tadašnji predsednik Šarl de Gol preinačio u doživotni zatvor.

Makron je rekao da to što je neko bio veliki vojnik u Prvom svetkog ratu, ne mora da znači da je u Drugom svetskom ratu donosio ispravne odluke.

Odavanju pošte maršalima, u Parizu će prisustvovati francuski vojni vrh, dok će Makron u subotu s nemačkom kancelarkom Agelom Merkel posetiti sever Francuske gde su 11. novembra 1918. godine, u vagonu u šumi u Kompjenju, primirje potpisali Nemačka i savezničke snage, čime je završen Prvi svetski rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: