Stupile na snagu mere iz vojnog sporazuma dve Koreje

Uvođenje zone neletenja i zabrana vojnih vežbi u blizini granice između Severne i Južne Koreje stupa danas na snagu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2018.

09:44

Stupile na snagu mere iz vojnog sporazuma dve Koreje
Foto: Tanjug/AP

To je deo mera u sklopu vojnog sporazuma potpisanog u oktobru tokom samita između dve Koreje u Pjongjangu, a uključuje i obustavljanje "neprijateljskog delovanja" i postepeno uklanjanje mina i stražarskih mesta u demilitarizovanoj zoni, prenela je agencija Rojters.

"Južna i Severna Koreja u potpunosti su uklonile opasnosti za vojni sukob u skladu sa vojnim sporazumom", rekao je južnokorejski predsednik Mun Džae-in u parlamentu.

On je dodao da će dve Koreje i SAD postići kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva i "trajni mir zasnovan na čvrstom poverenju".

SAD su izrazile zabrinutost da bi sporazum mogao da potkopa odbrambenu spremnost dok se sporo odvija napredak u denuklearizaciji Severne Koreje, iako je Vašington u sredu podržao sporazum, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: