Mun: Kim Džong Un uskoro u Seulu

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in rekao je da će severnokorejski lider Kim Džong Un uskoro posetiti Seul.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2018.

08:47

Mun: Kim Džong Un uskoro u Seulu
Foto: Thinkstock

Kako je naveo, poseta će se odvijati u okviru diplomatskih koraka na visokom nivou usmerenih ka denuklearizaciji Severne Koreje.

U obraćanju poslanicima, Mun je rekao da je drugi američko-severnokorejski samit "blizu" i da se očekuje skora poseta kineskog predsednika Si Djinpinga Pjongjangu. Takođe, on je naveo da se očekuje da Kim uskoro poseti Rusiju, a možda se sastane i s japanskim premijerom Šinzo Abeom.

"Sada, na osnovu čvrstog međusobnog poverenja, Južna i Severna Koreja i SAD će postići potpunu denuklearizaciju i trajni mir na Korejskom poluostrvu. Ova prilika je nalik čudu. To je nešto što ne smemo propustiti", rekao je Mun.

Izgledi za novi sastanak Kima i predsednika SAD Donalda Trampa su poboljšani posle četvrte posete državnog sekretara Majka Pompea Pjongjangu, ranije ovog meseca, ali tome nije usledio nikakav napredak.

Mun, liberal i predsednik od prošle godine, želi pregovorima da reši višedecenijski međunarodni problem sa nuklearnim ambicijama Severne Koreje. On je omogućio niz američko-severnokorejskih kontakata na visokom nivou.

Međutim, kod kuće se sve više suočava sa skepticizmom, a mnogi konzervativci u Južnoj Koreji i SAD tvrde da Pjongjang nema nameru da se odrekne nuklearnog programa i da samo kupuje vreme.

Severna Koreja je od početka nuklearnih pregovora obustavila nuklearne i raketne probe i zatvorila poligon na kojem su se obavljale, dok su SAD suspendovale neke od redovnih vojnih vežbi s Južnom Korejom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: