"Evropska unija je mrtav projekat"

Predsednik DSS Miloš Jovanović ocenio je da Evropska unija kao politički projekat teško da može da opstane na srednji rok, bar ne u sadašnjem obliku.

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2018.

14:56

Jovanović koji je docent na Pravnom fakultetu Beogradu, ocenio je za Radio Sputnjik da je poslednji sukob oko budžeta na relaciji Rim-Brisel "samo pojavni oblik jedne dublje krize i zapravo manifestacija činjenice da EU na neki srednji rok teško da može da opstane".

"Mislim da smo već nekoliko godina unazad, a možda i čitavu deceniju došli do one granice gde bi dalji transfer suvereniteta pretvorio Evropsku uniju u državu saveznog tipa, a tu granicu u EU skoro niko ne želi da pređe i zato je Unija danas u pat poziciji", smatra lider DSS-a.

Dodao je da "tu nema leka", te da zato smatra da je Evropska unija "mrtav projekat".

"Tu postoji niz problema koji se ticu osećaja pripadnosti građana EU samoj Uniji. Moto EU 'Ujedinjeni u različitostima' nije davao dobre rezultate ni u jednom političkom projektu", ocenio je predsednik DSS.

Jovanović je zaključio i da "takve ideje lepo zvuče", ali da su vrlo teško ostvarive u praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: