Pobunjenici ubili 15 civila

Kongoanski pobunjenici ubili su 15 civila i oteli 12 dece u oružanom napadu na grad Beni.

Izvor: Beta

Nedelja, 21.10.2018.

23:40

Pobunjenici ubili 15 civila
Foto: Thinkstock

Oni su otežali suzbijanje epidemije smrtonosne bolesti ebole koja je pogodila taj grad, saopštila je vojska Demokratske Republike Kongo.

Još jednom su zbog nasilja obustavljeni napori na suzbijanju epidemije od koje je umrlo 177 ljudi, a stotine su zaražene, te je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) koja te napore predvodi, osudila napad.

Regionalni zvaničnik WHO rekao je da je "teško reći koliko dugo" će aktivnosti lekara biti obustavljene zbog oružanih napada, obično na sahrane, čiji su uzroci, kako izgleda, predrasude i otpor domaćim vlastima, kao i dolasku stranaca, makar bili i lekari.

Pobunjenici iz Udruženih demokratskih snaga su juče i danas izveli "ciljane napade" na položaje vojske Konga i nekoliko naselja u gradu Beni, navela je vojska.

Mirovna misija UN saopštila je da su njene snage razmenile vatru s pobunjenicima u jednoj od oblasti Benija.

Gnevni zbog ubistava, stanovnici Benija su doneli četiri tela do gradske skupštine, odakle ih je policija rasterala suzavcem, te su građani kamenjem zasuli vozila humanitarnih organizacija i mirovne misije, javio je radio Okapi, povezan s UN

Borci Udruženih demokratskih snaga ubili su prethodnih godina stotine civila, a na severoistoku Konga aktivne su i druge pobunjeničke grupe. Aktivnosti na suzbijanju ebole obustavljene su u Beniju na četiri dana posle prošlomesečnog smrtonosnog napada, što je iskomplikovalo nalaženje potencijalno zaraženih.

Od tada je u Beniju potvrđeno mnogo novih slučajeva ebole.

Zbog glasina o skrnavljenju tela umrlih od ebole, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, 22 mladića su u jednom mestu iskopala telo sahranjene žrtve te bolesti ; "želeći da se uvere da zdravstveni radnici nisu izvadili nijedan organ iz tela", te su time i sami bili u dodiru sa zarazom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: