"Ukinuti Unmik bez Rusije i Kine – nemoguće"

Generalni sekretar UN može da predloži promenu kompozicije Unmika uključujući i okončanje misije.

Izvor: Beta

Nedelja, 21.10.2018.

15:12

Foto: Gettyimages/Hiroko Masuike

Međutim, odluku o tome mora da donese Savet bezbednosti UN gde pet stalnih članica među kojima su Rusija i Kina imaju pravo veta.

To su agenciji Beta rekli diplomatski izvori povodom pisma ambasadorke SAD pri UN Niki Hejli generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem se traži pokretanje izlazne strategije za Unmik.

Nemoguće je ukinuti misiju UN na Kosovu bez odluke Saveta bezbednosti UN u kojem Rusija i Kina imaju pravo veta, naveo je izvor Bete.

Na pitanje kakva je dalja procedura isti izvor je rekao da generalni sekretar UN teoretski nema rok ni obavezu da odgovori na pismo američke ambasadorke, ali da se u praksi retko dešavalo da svetska organizacija ignoriše predloge ili inicijative koje dolaze od SAD.

Zanimljivo je i to, kako je dodao izvor, što je američka incijativa usledila nakon što je u avgustu, prvi put od 1999, izostala rasprava u SB UN o redovnom tromesečnom izveštaju o radu Unmika.

U pismu koje je 9. oktobra poslala Guterešu, ambasadorka Hejli zatražila je pokretanje izlazne strategije za Unmik, što je u Beogradu ocenjeno kao inicijativa za odlazak te misije sa Kosova.

U sedištu UN u Njujorku agenciji Beta je prošle sedmice rečeno da je "generalni sekretar video pismo i da ga razmatra".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da bi odlazak UNMIK-a, kao i formiranje kosovske Vojske, dovelo Srbiju u "užasno tešku poziciju" u kojoj više nema izbora nego da štiti svoj narod dok su političari u Prištini pozdravili inicijativu da se Unmik ukine i podsetili da su isti zahtev iznosili na sednicama Saveta bezbednosti UN još od 2009.

Savet bezbednosti UN poslednji put je razmatrao izveštaj o radu UNMIK-a 14. maja dok se o poslednjem izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula nije raspravljalo na sednici SB UN.

Zapadne zemlje članice Saveta bezbednosti UN zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman UNMIK-a u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: