"Gutereš je video i razmatra američko pismo o Kosovu"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš razmatra američku inicijativu za pokretanje izlazne strategije za misiju UN na Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

10:51

Getty Images

To je rečeno agenciji Beta u sedištu svetske organizacije u Njujroku.

Na pitanje da li je generalni sekretar UN primio pismo ambasadorke SAD pri UN Niki Hejli i kakvi su dalja procedura i mogući koraci, iz kancelarije portparola generalnog sekretara UN rečeno je da za sada mogu da kažu je "generalni sekretar video pismo i da ga razmatra".

U pismu, koje je 9. oktobra poslala Guterešu, američka ambasadorka pri UN Niki Hejli zatražila je pokretanje izlazne strategije za UNMIK, što je u Beogradu ocenjeno kao inicijativa za odlazak te misije sa Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu da bi odlazak UNMIK-a, kao i formiranje kosovske vojske, dovelo Srbiju u "užasno tešku poziciju" u kojoj više nema izbora nego da štiti svoj narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: