Sve visoke strukovne škole biće spojene u akademije

Skoro sve visoke škole strukovnih studija biće grupisane u akademije, kaže predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola prof. Branislav Jeremić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.10.2018.

17:33

Sve visoke strukovne škole biće spojene u akademije
Foto: GettyImages

On očekuje da će najveći deo posla biti završen do naredne akademske godine.

Kriterijumi grupisanja visokih strukovnih škola u akademije, kako je rekao, usvojeni su na poslednjoj sednici Saveta za reformu visokih strukovnih škola, a mali broj visokih škola će biti integrisan sa fakultetima.

"Visoke škole će biti integrisane sa fakultetima samo ako ne postoji škola sa sličnim akreditovanim studijskim programima u upravnom okrugu gde se škola nalazi", pojašnjava Jeremić za Tanjug.

Dodaje da će škole biti integrisane sa fakultetima i ukoliko postoji potpuna kompatibilnost sa studijskim programom fakulteta, kao i ukoliko zajedno koriste resurse - laboratorije, nastavnički kadar.

"Visoke škole sa teritorije Kosova i Metohije koje privremeno rade u Leposaviću i Zvečanu biće integrisane sa fakultetima Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici", naveo je kao primer Jeremić.

Upitan gde će biti sedište akademije ako se grupiše više visokih škola, Jeremić kaže da će se za to gledati broj budžetskih i samofinansirajućih studenata, prihodi, nastavni kadar, cena školovanja.

"Očekujemo da će do sledećeg upisnog roka biti završen najveći deo posla. U ovakvoj vrsti posla uvek treba očekivati nepredviđene prepreke administrativne prirode kao i teško prihvatanje promena zbog straha i novog što dolazi", naglasio je on.

A kako integracija visokih strukovnih škola u akademije izgleda u praksi može da posluži iskustvo Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu koje su integrisane u Akademiju poslovnih strukovnih studija Beograd.

"To je pilot-projekat koji će umnogome skratiti vreme završetka formiranja ostalih akademija strukovnih studija. U prvim danima konstituisanja bilo je velikih izazova u formiranju Akademije, ali su dečje bolesti brzo prevaziđene", zaključio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: