Diplomatska borba za KiM – šta su aduti Srbije? VIDEO

Svaka zemlja bilo u Evropi, bilo u svetu, koja ima problem na svojoj teritoriji, može da posluži Srbiji u diplomatskoj borbi za KIM.

Izvor: Prva

Četvrtak, 11.10.2018.

23:31

Diplomatska borba za KiM – šta su aduti Srbije? VIDEO
Screenshot/TV Prva

“Ukazivanje i apelovanje na interes tih država jer je očigledno da jednom broju država ne odgovara da Kosovo bude nezavisno”, kaže Neven Cvetićanin.

Sa takvim državama treba jačati diplomatske odnose, ali i saradnju.

“Pomoć tim zemljama na međunarodnom planu. Podrška tim zemljama tamo gde je njihov interes zastupljen”, kaže Zoran Milivojević.

Svaki glas u SB UN kažu sagovornici podjednako vredi. Tako svaka pa i najmanja država koja prizna da je priznanjem nezavisnog Kosova pogrešila jeste diplomatska pobeda Srbije. Diplomatijom bi trebalo:

“Da podignemo sa klupe sve ljude koji mogu da doprinesu da taj proces ne ide negativno za Srbiju”, ističe Cvetićanin.

“Ta diplomatija na nižem nivou može mnogo toga da uradi. To je fundament diplomatije. Ona treba da razjasni te stvari svom kolegi bilo Kinezu, Norvežaninu, Francuzu, kome god…”, kaže Srećko Đukić.

Manevarski prostor Srbije nije pozamašan. Naprotiv.

“Naš osnovni srpski interes na KiM jeste da ono na neki način makar tom paukovom mrežom ostane vezano za Srbiju”, dodaje Đukić.

“Primenjivanje svih mehanizama da srpski narod tamo ostane i da imamo kontrolu severa Kosova. Sto je veoma važno, posebno sada u finalizaciji pregovora”, kaže Milivojević.

U diplomatskoj borbi Srbija ima vazne argumente na svojoj strani - međunarodno pravo bez obzira što se ono po potrebi ignoriše.

Ali, određen broj važnih i velikih zemalja koje Kosovo nikada nisu priznale poput- Kine , Rusije , Indije, Brazila, Indonezije. Za prethodnih 18 godina Srbija ili nije vodila ili je izgubila brojne diplomatske bitke, ali ostala je i jedna činjenica - vlasti u Prištini i dalje pokušavaju da dokažu da je Kosovo nezavisno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: