Tramp i Erdogan pritiskaju S. Arabiju, novinara još nema

Američki predsednik Donald Tramp pojačao je pritisak na Saudijsku Arabiju da pruži informacije o nestalom saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

13:55

Tramp i Erdogan pritiskaju S. Arabiju, novinara još nema
Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD je poručio da je odlučan da otkrije istinu u vezi sa ovim slučajem.

Tramp je slučaj nestanka saudijskog novinara nazvao "veoma ozbiljnom situacijom", a tim povodom je razgovarao sa saudijskim zvaničnicima "na najvišem nivou".

Američki predsednik, međutim, nije otkrio sa kim je tačno razgovarao.

Bi-Bi-Si podseća da turske vlasti tvrde da je Kašogi ubijen, što Saudijska Arabija demantuje.

"Ne smemo dozvoliti da se takve stvari dešavaju novinarima, nikome. Sve zahtevamo. Želimo da znamo šta se tamo dešava", rekao je juče Tramp.

On je naveo da bi želeo da u Belu kuću pozove Kašogijevu verenicu, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan vrši sve veći pritisak na Saudijsku Arabiju zbog nestanka novinara Džamala Kašogija tokom posete saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle nedelje.

"Ne možemo da ostanemo nemi na takav incident", rekao je Erdogan novinarima, koji su sa njim leteli iz Mađarske, a prenose turski mediji.

On je, takođe, izrazio sumnju u tvrdnje Saudijske Arabije da je Kašogi 2. oktobra napustio konzulat nepovređen, a potom nestao, prenosi AP.

"Ako bi ptica poletela, ako bi se pojavio komarac, ovi sistemi bi ih uhvatili i (verujem) oni bi imali najnaprednije sisteme", rekao je Erdogan.

U međuvremenu, Vašington post piše da su američki obaveštajci došli do saznanja da je Saudijska Arabija planirala da zadrži u pritvoru istaknutog novinara i kritičara Džamala Kašogija, koji je nestao pre nedelju dana.

Vašingtonski dnevnik, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike upoznate sa radom obaveštajne službe, navodi da je saudisjki prestolonaslednik Muhamed bin Salman izdao naređenje za operaciju da se Kašogi namami iz njegove kuće u Virdžiniji u Saudijsku Arabiju i onda zadrži u pritvoru.

Odbor za spoljne poslove u američkom Senatu Bob Korker rekao je da je pregledao podatke američkih obaveštajaca, nagovestivši da je Kašogi ubijen 2. oktobra, kada je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Turskoj, prenosi AP

Kašogi (59) je nestao pre nedelju dana, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka sa turskom verenicom.

Turski zvaničnici strahuju da je on ubijen u kompleksu konzulata, dok saudijski zvaničnici navode da je napustio zgradu nepovređen, ali nisu pružili dokaze da je on ikada izašao iz zgrade.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Turski mediji su juče objavili fotografije navodnog 15-članog saudijskog "tima za ubistvo" i video-snimak o sumnjivom kretanju u saudijskom konzulatu u Istanbulu nakon nestanka saudijskog novinara.

Saudijska Arabija nije regovala na objavljivanje slika - iako one ne pružaju definitivan dokaz o Kašogijevoj sudbini - koje su objavljene na turskim televizijama i širom sveta, preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: