"Ovo je krajnja opomena, umesto sedam moglo je biti 77"

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je jučerašnji "crni dan" na putevima u Srbiji krajnja opomena nadležnima da nešto urade.

Izvor: Prva

Sreda, 10.10.2018.

09:26

Foto: Anita Mitroviæ TV Prva

Podsetimo, na putevima u Srbiji juče je bio crni dan. U lančanim sudarima na auto/putu, koji su se dogodili u oba smera, na mestu udesa je stradalo sedam osoba, dok je preko 35 ljudi povređeno. U udesima je učestvovalo 40 vozila, među kojima je bilo čak 16 kamiona.

Auto/put je bio blokiran u oba smera više sati, na mestu udesa su bile brojne ekipe Hitne pomoći, vatrogasaca, Sektora za vanredne situacije, a zvanično, kao uzrok nesreća pominje se gusta magla.

Kasnije, još jedna nesreća kod Svilajnca. Četvoro mrtvih zbog nesmotrenog vozača šlepera, koji je potom i priveden.

Govoreći o stravičnoj nesreći na auto/putu, Okanović kaže da nije samo magla bila uzrok smanjene vidljivosti već i gust dim od paljenja strnjika pokraj auto/puta. Kako kaže, svi to rade, a zabranjeno je sa bar četiri propisa.

"I prošle nedelje dogodila su se četiri udesa zbog toga. Vatrogasci izlaze na intervencije i rade koliko mogu, ali ima mnogo neprijavljenih slučajeva", ističe Okanović i dodaje da bi, kao trajno rešenje tog problema koje utiče na bezbednost saobraćaja, trebalo da bude takvo da tužulaštvo protiv takvih lica pokreće krivične prijave.

Na konstataciju da bi trebalo da se nađe krivac za jučerašnji bilans od 11 stradalih i skoro 40 povređenih, bilo da je reč o ljudskom faktoru ili nije re; o tome, Okanović kaže da ljudski faktor jeste uzrok jučerašnjih nesreća, ali ne i jedini.

"Pitanje je šta je država uradila na uspostavljanju sistema za obaveštavanje i upozoravanje vozača na, na primer, maglu", kazao je on i objasnio da tačke za maglu sa strane auto-puta nisu dovoljna mera za bezbednost pri magli jer vozač mora da broji tačke i računa brzinu kretanja vozila.

Trebalo bi da imamo centar za obaveštavanje u okviru kog bi odgovorno lice odredilo gustinu magle i brzinu pa da obavesti vozače da oni ne razmišljaju, objašnjava Okanović.

"Ovo je krajnja opomena. Sve što se desilo juče može se desiti i danas. Moglo je da se desi da u toj nesreći učestvuje neki autobus pun dece sa rekreativne, pa da umesto sedam bude 77 žrtava. Hajde to da sprečimo, apel nadležnima da se uvede sistem obaveštavanja i upozoravanja", ponavlja Okanović i napominje da su ti sistemi sve jeftiniji, kao i mobilni telefoni koji koriste svi, a putem kojih bi se vozači mogli upozoravati na vreme.

Drugi problem - neadekvatna obuka i potpuno neznanje vozača

Kao drugi, takođe veoma važan problem, Okanović ističe obuku za vozače u auto-školama koja je potpuno neadekvatna kada je reč o slučajevima guste magle ili nailaženja na neku vanrednu situaciju.

On kaže da se polaznici auto-škola obučavaju kako da pravilno krenu na uzbrdici kada im je podignuta ručna, dok se na testovima vozačima postavljaju "glupa pitanja" a ni jedno o ovakvim situacijama

Niko se dakle, kako dodaje, ne obučava šta zaista raditi i kako se ponašati u situaciji kakva se dogodila juče na autoputu, a to je nailazak odjednom na gustu maglu.

Na pitanje šta zaista treba da rade vozači kada naiđu na veoma gustu maglu on objašnjava: vozači bi najpre trebao da uključe sva četiri pokazivača pravca, puste gas i polako počinju da usporavaju sve do one mere dok ne prilagode svoju brzinu onoj pri kojoj bi bezbedno mogli da se zaustave kada vide prepreku. Od tog trenutka, najbezbednije bi bilo da se vozač skloni s auto-puta ali samo na onim mestima koja su za to predviđena, poput parkirališta, pumpi...

Drugim rečima, upozorava Okanović, nemojte nikada naglo kočiti i zaustavljati vozilo na auto-putu. U takvim slučajevima, skoro sasvim sigurno možete poginuti jer će na vas naleteti neko.

Ukoliko se i desi da vozač zaustavi vozilo u gustoj magli na auto-putu, on mora odmah izaći iz vozila, udaljiti se od njega ali i od auto-puta jer ako ostane blizu vozila i tu mu preti opasnost od sigurne smrti. Jer, kako objašnjava Okanović, kada na vozilo naleti šleper, tu spasa nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: