Izveštaj: Oružani sistemi SAD podložni sajber-napadima

Programi oružja u odbrambenom sektoru SAD su podložni sajber-napadima, piše u federalnom izveštaju, objavljenom u utorak.

Izvor: Beta

Sreda, 10.10.2018.

00:36

Izveštaj: Oružani sistemi SAD podložni sajber-napadima
Foto: Gettyimages

U izveštaju se navodi da Pentagon sporo uvodi zaštitu tih sistema koji se sve više oslanjaju na računarske mreže i softver.

Državna kancelarija za pitanja odgovornosti (GAO) je objavila da je Pentagon radio na tome da osigura bezbednost svojih mreža, ali tek odnedavno se više fokusira na sigurnost oružanih sistema. Revizija, sprovedena od septembra 2017. do oktobra 2018. godine, utvrdila je da postoje "sve veći izazovi u zaštiti oružanih ;sistema ;od sve sofisticiranijih sajber-pretnji".

Zvaničnici Pentagona već godinama potvrđuju da su to ministarstvo, vojne službe i ugovorni partneri odbrane pod stalnim sajber-provokacijama i napadima, uključujući i državne aktere koji pokušavaju da ukradu podatke kako bi stekli ekonomsku ili tehnološku prednost. Izveštaj ne pominje konkretne potencijalne napadače, ali konstatuje da su neki "akteri naprednog ugrožavanja" svesni ranjivosti i "imaju dobro finansirane jedinice koje se fokusiraju na pozicioniranje kako bi potencijalno potkopale sposobnosti SAD".

Američki zvaničnici su više puta optuživali Rusiju i Kinu da koriste sajber-napade za upade u vladine i komercijalne mreže i sisteme.

GAO koja je istražna služba Kongresa, zbog tajnosti ne daje detalje o tome šta su specifični vojni sistemi i kako su ranjivi. U izvještaju se navodi da je pregledano devet glavnih programa raznih vojnih službi za kupovinu sredstava za odbranu .

U jednom slučaju, piše u izveštaju da je "istražnom timu koji su činile dve osobe, bio potreban svega jedan sat da dobiju početni pristup jednom oružanom ;sistemu, a ;jedan dan da steknu potpunu kontrolu nad tim sistemom koji su testirali".

U drugim slučajevima, u izvještaju se navodi da su testeri - koristeći jednostavan "alat" i tehniku, mogli da preuzmu kontrolu nad računarskim terminalima i da u realnom vremenu gledaju šta vide operateri tih oružanih sistema. Jedan tim je mogao da pošalje "pop-ap poruku" na kompjuterske terminale u kojoj pisalo: "Ubacite dva novčića od četvrt dolara da bi sistem nastavo da radi". Timovi su takođe mogli da kopiraju, menjaju i brišu podatke.

Nedostaci unutar sistema obuhvataju mogućnost aktiviranja ;ili dezaktiviranja ;oružja, uticanja na nišanjenje projektila, podešavaju količine kiseonika i manipulisanje onoga što rukovaoci oružja vide na ekranima računara.

Izveštaj navodi probleme sa lošim lozinkama, nesigurnim linijama komunikacije i stalnom borbom Sekretarijata za odbranu za dobijanje kvalifikovanog osoblja za sajber-sigurnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: