Pompeo: Prilično smo blizu...

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio u Seulu da je tokom vikenda učinjen "značajan napredak" u razgovorima sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.10.2018.

08:24

Pompeo: Prilično smo blizu...
Ilustracija: Getty Images

Prema njegovim rečima dve strane su "prilično blizu" postizanju dogovora o drugom samitu predsednika dve zemlje.

On je pred polazak za Peking rekao da je Kim spreman da dozvoli međunarodnim inspektorima pristup poligonima za nuklearna testiranja Pungji-ri i za testiranje raketnih motora Sohae čim se postigne dogovor o načinu na koji bi se provera obavila.

Pompeo je, međutim, odbio da kaže da li je postignut dogovor da inspektori obiđu i Jongbjon, gde se proizvodi gorivo za nuklearno oružje.

Severna Koreja je ranije saopštila da će inspekcija biti dozvoljena ako SAD preduzmu "odgovarajuće mere".

Pompeo je još rekao i da su dve strane "prilično blizu" dogovora o održavanju drugog samita Kima i američkog predsednika Donalda Trampa, koji je severnokorejski lider predložio prošlog meseca.

"Obojica lidera veruju da na sledećem samitu može da se postigne pravi napredak, suštinski napredak", rekao je Pompeo.

Tramp i Kim sastali su se 12. juna u Singapuru, kada je severnokorejski predsednik obećao da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: