Mogerini i Han o izborima u BiH: "Možda nova šansa"

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han oglasili su se povodom izbora održanih u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.10.2018.

22:19

Mogerini i Han o izborima u BiH:
Foto: Gettyimages

Oni su ukazali u zajedničkom saopštenju da su na izborima 7. oktobra građani BiH glasali za političke vlasti koje će morati da rade na brojnim izazovima pred njima i da odvedu zemlju dalje na putu ka Evropskoj uniji.

"Ovaj novi mandat može da bude šansa za političke vođe da pokažu kako svojim građanima tako i EU obnovljenu posvećenost i odlučnost da se ide dalje u svim reformama potrebnim da se napreduje na putu EU," navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana objavljenom danas. Kako su naveli, građani BiH su iskoristili svoje demokratsko pravo na miran i organizovan način. Prema preliminarnim nalazima Misije za posmatranje izbora OEBS-a i ODIHR-a, izbori održani u BiH su bili istinski konkurentni mada su bili označeni daljom podelom duž etničkih linija, navodi se u saopštenju.

Pravni okvir u zemlji uglavnom je pogodan za održavanje demokratskih izbora ali ostaju veliki dugoročni nedostaci, navodi se u saopštenju i izražava očekivanje da će predlozi OEBS-a i ODHIR-a biti sprovedeni "bez odlaganja" da bi se popravio izborni proces.

"Očekujemo da politički lideri krenu sa formiranjem vlada na svim nivoima kroz konstruktivan zajednički rad u interesu građana svoje zemlje", rekli su Mogerini i Han u saopštenju.

Oni su dodali da će takođe biti važno formiranje Doma naroda federacije u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i pozvali sve političke vođe da preuzmu svoje odgovornosti.

Sprovođenje efikasne primene odluka birača na opštim izborima biće uzeto u razmatranje u Mišljenju o zaslugama aplikacije BiH za članstvo u EU koje Komisija priprema, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da, kada je podnela zahtev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, BiH je donela stratešku odluku da nepovratno krene na put EU integracija i da podrži i promoviše vrednosti EU.

"EU nastavlja u potpunosti da podržava i bude uz Bosnu i Herzegovinu, njene institucije i njene građane", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: