Dodik: Pobeda čista kao suza, Vučić mi čestitao

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik proglasio je večeras pobedu.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2018.

23:48

Dodik: Pobeda čista kao suza, Vučić mi čestitao
Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je osvojio 70.500 glasova više od protivkandidata iz Saveza za pobede Mladena Ivanića.Prema njegovim rečima, na osnovu 85 odsto prebrojanih glasova osvojio on je osvojio 330.890 glasova, a Ivanić 260.197 glasova. Dodik je poručio da je pobeda "čista kao suza".

Dodik je rekao da je Ivanića koštala "njegova kalkulanstka politika" i da mu neće pomoći ni britanska ni američka ambasada.

Dodik je rekao da vodi i kandidatkinja SNSD-a za predsednika RS Željka Cvijanović, ali da će sačekati da budu prebrojani svi glasovi.

On je naveo da će u Predseništvu BiH voditi konstruktivnu politiku i da će u toj instituciji braniti interese RS.

Dodik je rekao da je već razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da mu je čestitao na pobedi i da su razgovarali o budućoj saradnji.

“Mogu vam reći da je predsednik Vučić sa radošću primio ove rezultate”, rekao je Dodik i podsetio na poruke protivkandidata Mladena Ivanića, koji je tražio da se Srbija ne meša u izborni proces u BiH.

"I nisu im pomogi ti silni njihovi Englezi da pobede", rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama I istkao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

"Prvi moj susret će biti sa predsednikom Vučićem, možda pre nego sa mojim kolegama u Predsedništvu BiH", kazao je Dodik.

Dodik je prethodno rekao da su rezultati njegove pobede takvi da su za Ivanića nedostižni.

"Od prebrojanih 85 posto glasova, ja sam dobio 56 posto, a Ivanić 44 posto, razlika je preko 70.000 glasova: To je nedostižna razlika čak i da svi muslimani glasaju za Ivanića koji imaju pravo glasa'', rekao je Dodik i istakao da je to osma pobeda njegovog SNSD.

Rekao je i da za opoziciju ima pitanje koliko još puta treba da ih pobedi da bi oni nestali.

Očekuje, kazao je, da će konačna razlika srpskog člana Predsedništva 80.000 glasova.

Pojasnio je da SNSD ima razvijenu strukturu praćenja rezultata izbora.

"Zahvaljujemo se svima koji su glasali za nas, pokazali smo dominaciju. Hvala koalicionim partnerima. Ne mogu im pomoći ni 100 američkih i britanskih ambasada kao što su pomagali do sada", naglasio je on.

Dodik je proglasio i pobedu Željke Cvijanović koja je bila kandidat za Predsednika RS.

Prema njegovim rečima, Cvijanovićeva vodi sa 54,1 posto osvojenih glasova, dok je Vukota Govedarica osvojio 45.8 posto glasova.

"Neupitna je volja naroda, narod je pokazao svoje opredeljenje, Ivanić je kažnjen zbog poslušničke politike prema Zapadu. Kao srpski član Predsedništva zalagaću se za poziciju RS da bude broj jedan u BiH. Moja devzia će biti 'RS pre svega' i zaštitu ustavnog poretka ovog entiteta", kazao je Dodik.

Sve ono što je dosada nametnuto, biće ponovo na dnevnom redu, dodao je i istakao da će u Predsedništvu BiH morati da se nađe I zastava RS.

Poručio je i da ga ne zanima ko su izabrani predstavnici druga dva naroda, on s tim ne kalkuliše: "Ja idem tamo kao predstavnik srpskog naroda i tako ću se ponašati".

Kazao je i da želi da uspostavi dobru komunikaciju s kolegama u Predsedništvu, a bude li kako on planira, "BiH možda i može ostvariti napredak".

Radiće, najavio je, da će raditi na tome da se odbaci politika mešanja stranaca u BiH.

Izborni štab PDP-a je ranije saopštio da se između Dodika i Ivanića vodi "mrtva trka" i da treba sačekati dok se ne prebroje svi glasovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: