"Srbija bombardovana da bi se smenio Milošević"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sećanja na bombardovanje 1999. godine.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2018.

20:32

Foto: GettyImages

On je rekao da je to urađeno kako bi se zaštitili civili i zaustavila vlast tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

"Naglasio sam da smo to uradili da bismo zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim. Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost", rekao je Stoltenberg za Radio-televiziju Srbije (RTS) posle predavanja na Filološkom fakultetu, na kojem su studenti najviše pitanja imali o bombardovanju Jugoslavije.

On je dodao da NATO podržava dijalog beograda i Prištine i to ne samo politički.

"Dijalog je potreban zbog prevazilaženja razlika i pronalaska političkog rešenja. NATO ga podržava, ne samo politički, već i zato što smo prisutni na Kosovu u vidu Kfora, čiji je zadatak očuvanje sigurnosti. I dalje ćemo biti tu da zaštitimo sve zajednice", rekao je Stoltenberg.

On je posle predavanja na Filološkom fakultetu posetio Studentski park.

Stoltenberg se za RTS osvrnuo i na svoje detinjstvo u Beogradu i rekao da se seća "prvog sladoleda na Kalemgdanu" i dečje pesmice "Ringe ringe Raja, doš'o čika Paja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: