Potvrđen izbor Breta Kevenoa u Vrhovni sud SAD

Senat SAD odobrio je imenovanje sudije Breta Kevenoa u Vrhovni sud, sa 50 glasova za i 48 protiv.

Izvor: Beta

Subota, 06.10.2018.

22:16

Potvrđen izbor Breta Kevenoa u Vrhovni sud SAD
Foto: Thinkstock

Keveno (53) kandidat je predsednika Donalda Trampa i očekuje se da u Vrhovnom sudu zastupa konzervativne stavove.

Njegov izbor je bio doveden u pitanje pošto je nekoliko republikanskih senatora navelo da ne zna hoće li glasati za njegovo imenovanje zbog navoda da Keveno ima istoriju seksualnih napada.

Takvu optužbu prva je iznela i o tome svedočila pred Senatom univerzitetska profesorka psihologije Kristin Blejzi Ford (51) koja tvrdi da je kandidat za Vrhovni sud pokušao da je siluje na jednoj žurci 1982. godine, kad su bili u srednjoj školi.

Federalni istražni biro (FBI) sproveo je ove nedelje istragu tih navoda i izveštaj juče dostavio Odboru američkog Senata za pravosuđe.

Predsednik tog Odbora, republikanac Čak Grasli rekao je da u izveštaju FBI nema naznaka o neprikladnom ponašanju Kevenoa, dok su demokrate navele da izveštaj "deluje kao proizvod nepotpune istrage".

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer je pre glasanja rekao da je to "jedan od najtužnijih momenata" u istoriji Senata i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: