"Ako Balkanu uskratimo perspektivu EU biće kao '90-tih"

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako EU dopusti da se ugase nade u pristupanje Uniji.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2018.

09:42

Getty Images

"Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (...), tamo ćemo doživeti ono što smo već doživeli 1990-ih, i to nesumnjivo pre nego kasnije", rekao je Junker. S druge strane, i sam kaže da je put zemalja Zapadnog Balkana do EU "još uvek dugačak", prenosi Index.hr.

On je u petak u govoru održanom u austrijskom parlamentu tokom posete Beču povodom proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije, pojasnio da je napredak tih zemalja još uvek "nedovoljan" zbog čega se o tome ne može govoriti "pre 2025"

Ali, ističe da bi EU trebalo "intenzuivno da se bavi" Balkanom i da ne dopustiti da se rodi ideja da "ne mislimo ozbiljno kada je reč o perspektivi članstva", s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezervisanost, naglasio je Junker i dodao: "Tlo je još plodno za ratne sukobe u tom regionu."

Junker smatra da bi bilo dobro da EU predloži zemljama zapadnog Balkana uspostavljanje "ekonomskog prostora u kojem bi se mogle razvijati, jednim delom, na isti način kao kada jednog dana budu članice EU".

Naglasio je takođe da "svi granični sporovi moraju biti rešeni pre pristupanja" kako se u "EU ne bi uvozila nestabilnost s Balkana".

EU je počeo pregovore o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, dok su Albanija i Makedonija za sada samo kandidati za članstvo, a BiH i Kosovo tek teže tom statusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: