"London šalje komandose u Norvešku zbog agresivnih Rusa"

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson kaže da London planira da pojača vojno prisustvo na Arktiku sledeće godine zbog sve agresivnijeg ponašanja Rusije.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.09.2018.

23:32

Ilustracija: Thinkstock

Vilijamson je za Sandej telegraf rekao da britanska vlada priprema "odbrambenu strategiju za Arktik" koja podrazumeva razmeštanje 800 komandosa u Norvešku tokom 2019. godine i formiranje nove vojne baze u toj skandinavskoj zemlji.

List navodi da se vlada Tereze Mej odlučila na taj potez delom zbog predviđanja da će Rusija nastaviti da širi svoje prisustvo na Arktiku, ali i zbog trke za naftom u toj oblasti gde se led topi usled klimatskih promena.

"Primećujemo rusku podmorničku aktivnost koja je veoma blizu nivoa iz vremena Hladnog rata i ispravno je da počnemo da odgovaramo na to", kazao je britanski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: