Zaev prebacuje "loptu" na opoziciju

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.09.2018.

20:41

Zaev prebacuje
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

On je to najavio da će uraditi ako opoziciona VMRO DPMNE "ne posluša glas naroda dat na referendumu" i ne podrži ustavne izmene za promenu imena države.

"Volja onih koji su glasali na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u aktivnost u parlamentu. Očekujemo da poslanici VMRO DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom ćemo morati da upotrebimo drugu demokratsku alatku - prevremene parlamentarne izbore odmah", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer Makedonije i lider SDSM je istakao da su građani i institucije sproveli miran referendumski dan i bez obzira na organizovan bojkot VMRO DPMNE očekuje da ogromna većina onih koji su izašli na referendum da glas za Dogovor sa Grčkom.

"Ako, kao što očekujemo, budemo imali većinu koja je glasala za, a to ćemo videti kasnije večeras, tada je jasno opredeljenje. Glas većine treba da se pretvori u odluku poslanika", rekao je Zaev.

On je istakao da su građani na referendumu pokazali da Makedonija ide ka EU i NATO. "Ja ću nastaviti da vodim zemlju napred. Makedonija će biti članica NATO i EU", rekao je Zaev.

Na referendumu u Makedoniji o imenu države do 18.30 glasalo je 34,76 odsto ili oko 623.147 glasača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: