Makedonci odlučuju o novom imenu, ko je to uradio pre njih

Makedonija, koja bi mogla da postane Republika Severna Makedonija ako njeni građani tako odluče na današnjem referendumu, ne bi bila prva zemlja koja menja ime.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2018.

14:31

Makedonci odlučuju o novom imenu, ko je to uradio pre njih
Ilustracija: Getty Images

Hrvatski portal index.hr i Hina sastavili su spisak zemalja koje su preimenovane nakon što su stekle nezavisnost, na kojem su Istočni Pakistan koji je postao Bangladeš, Cejlon se nazvao Šri Lanka, Holandska Istočna Indija promenila je ime u Indonezija, a Rodezija u Zimbabve.

Navodi se da su, međutim, promene imena već suverenih država mnogo ređe.

Među takvim primerima je promena imena Svazilenda u eSvatini. Navodi se da je povodom 50. godišnjice nezavisnosti ovog bivšeg britanskog protektorata kralj Msvati III u aprilu ove godine objavio da se zemlja vraća izvornom nazivu - eSvatini.

"Nećemo biti jedina država u Africi koja je zadržala ime iz kolonijalnog doba", rekao je tamošnji kralj.

Navodi se da novi naziv države znači "zemlja Svazija" na lokalnom jeziku.

Zair je preimenovan u Demokratsku Republiku Kongo u maju 1997. nakon što je svrgnut diktator Mobutu Sese Seko.

Bivši Belgijski Kongo, koji je postao nezavisan 1960. pod imenom Republika Kongo po istoimenoj reci, Mobutu je odlučio da preimenuje u Zair 1971. godine.

Navodi se da je takođe burmanska vladajuća hunta odlučila 1989. da zemlju nazove Mjanmar, kako bi raskrstila sa kolonijalnom prošlošću.

Opozicija predvođena nobelovkom Aung San Suu Ći nastavila je da koristi ime Burma, po većinskom narodu. SAD i neke druge zapadne zemlje godinama su odbijale da koriste naziv Mjanmar, ali se to polako menja nakon što je u zemlji 2012. počela demokratska tranzicija.

Gornja Volta, francuska kolonija koja je stekla nezavisnost 1958, promenila je ime u Burkina Faso u avgustu 1984. godine, pošto tadašnji predsednik Tomas Sankara takođe nije želeo da ime države bude kolonijalno.

Burkina Faso znači "zemlja uspravnih ljudi" na najrasprostranjenijem domaćem dijalektu.

Kambodžu je režim Crvenih Kmera preimenovao u Kampućiju nakon dolaska na vlast 1975. godine. U pitanju je transkripcija naziva Kambodža na kmerskom jeziku, a prvobitni naziv vraćen je 1989. godine.

Navodi se da je 15 godina nakon sticanja nezavisnosti od Francuske, Dahomej je 1975. promenio ime u Benin, po moćnom kraljevstvu koje se širilo zapadnom Afrikom od 13. do 19. veka, pre kolonizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: