"Od čega da se uzdržimo, kažite mi, gospodo iz Brisela"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom reakcije Evropske unije na današnje događaje na jezeru Gazivode da radije ne bi komentarisao.

Izvor: B92

Subota, 29.09.2018.

21:27

Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

"Reakcija Evropske unije je takva da je radije ne bih komentarisao. Pozvali su na uzdržanost obe strane, od čega da se uzdržimo - to je moje pitanje za njih", kazao je Vučić.

"Pozvali su na uzdržanost sve strane. Od čega da se uzdržimo - je moje pitanje za EU. Molim Mogerini, Kocijančič... sve, da mi kažu od čega da se uzdržimo, šta smo uradili? Otvorio sam fabriku u Nišu, radovali smo se našim ekonomskim uspesima - je li to naš greh? Od čega više da se uzdržimo, kažite mi gospodo iz Brisela. Ili bi trebalo vi da se uzdržite, makar od licemerja, ako možete", naglasio je on.

"Danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu", rekao je Vučić. Upitao je i šta su to Srbi uradili Albancima i čime su ih uvredili i naterali da pogaze sve sporazume.

Ranije je predsednik kancelarije za KiM Marko Đurić najoštrije osudio izjavu potparolku EU Maje Kocijančić koja je ponovo pozvala obe strane na uzdržanost.

"Kao da su Srbi na KiM ponovo napali sami sebe, pa obe strane poziva na uzdržanost. Smatram da je ovo vrhunac bezobrazluka i neozbiljnosti u ovako teškim okolnostima i da je to još jednom dokazalo da ništa ne treba da očekujemo od predstavnika EU", rekao je Đurić na drugoj vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kocijančić je ranije pozvala u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na Severu Kosova.

Ona je naglasila da EU ozbiljno razmatra izveštaje koji stižu sa Severa Kosova, gde su se jedinice ROSU tokom dana rasporedile oko jezera Gazivode.

Upitana da iznese stav o dolasku Tačija i pripadnika jedinice ROSU na sever Kosova i o reakciji srpskih vlasti, Kocijančič je za agenciju Beta kazala da EU ozbiljno pristupa takvim situacijama i da je "u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, uključujući KFOR".

"Kao i uvek, očekujemo od svih strana da reaguju smireno i uzdržano", navela je portparolka Federike Mogerini.

Tači je izjavio da je danas imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivode i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: