Istraživači: Pukovnik osumnjičeni za trovanje

Britanska istraživačka grupa Belingket je saopštila da je identifikovala jednog od dvojice osumnjičenih za trovanje nekadašnjeg ruskog agenta u Solzberiju.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.09.2018.

00:30

Istraživači: Pukovnik osumnjičeni za trovanje
Foto: Thinkstock

Grupa je navela da je osumnjičeni koji je u Veliku Britaniju ušao kao Ruslan Boširov zapravo pukovnik Anatolij Čepiga, koji je 2014. dobio najviše rusko odlikovanje, Heroj Rusije.

Velika Britanija je optužila Boširova i Aleksandra Petrova da su 4. marta u Solzberiju pokušali da ubiju nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku sovjetskim nervnim agensom novičok. London je naveo da je napad odobren "na vrhu ruske države", što je Moskva žestoko odbacila.

Rusija nije komentarisala navode Belingketa.

Ta dvojica Rusa su se pojavili na televiziji RT gde su rekli da su u Solzberiju bili kao turisti i da nemaju veze sa trovanjem Skripalja. Takođe su porekli britanske navode da su vojni obaveštajci i naveli da se bave suplementima za ishranu.

Belingket je saopštio da su gledali slike diplomaca ruskih vojnih akademija i na grupnoj slici pronašli čoveka koji liči na Boširova. Potom su uz pomoć procurelih ruskih baza podataka suzili pretragu na jednog oficira, Čepigu. Grupa je uspela da dođe do podataka iz Čepiginog pasoša iz 2003, u kom je slika koja veoma liči na Boširova.

Navedeno je da je Čepiga prošao nekoliko zadataka u Čečeniji, kao i da je u decembru 2014. dobio odlikovanje Heroj Rusije, najverovatnije zbog angažovanja u istočnoj Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: