Mirno pred "Paradu ponosa", policija u centru BG

U centru Beograda je mirno pred početak Parade ponosa.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2018.

08:13

Mirno pred
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Osim raspoređenih pripadnika policije duž Ulice kralja Milana nema nikakvih nagoveštaja da će pripadnici LGBT populacije i gosti Prajda prošetati baš tom trasom.

Desetak transportnih policijskih vozila parkirano je ispred Narodne banke Srbije na trgu Slavija, a u nekoliko grupa pripadnici policije stoje duž Ulice kralja Milana.

Učesnici Prajda polako se okupljaju na Slaviji, saobraćaj funkcioniše, ljudi se vraćaju sa pijace, porodice u šetnji, japanski i drugi turisti razgledaju grad...

I kod hotela "Mažestik" u centru, kao i kod Kulturnog centra Beograda, javljaju izveštači Tanjuga, ima par kordona policije, a grad funkcioniše uobičajeno za nedeljno prepodne.

Okupljanje učesnika Prajda je u podne, u Ulici kralja Milana, polazak u šetnju je u 14 sati, a skup će proći kroz ulice Kralja Milana, Terazije, Trg republike, Studentski trg i stiže do Studentskog parka, gde će se održati koncert sa početkom u 16 časova.

Uoči početka okupljanja učesnika Parade ponosa u Beogradu, Goran Miletić iz Organizacionog odbora kaže za Tanjug da je sve spremno za Prajd i da u centru grada sve funkcioniše uobičajeno.

"Naravno da je sve spremno, bili smo spremni još pre nekoliko dana, kao i policija i državni organi", rekao je Miletić.

Konstatovao je da centar grada još nije zatvoren, iako se bliži podne, za kada je zakazano okupljanje učesnika, i da sve funkcioniše normalno.

"To je iskorak koji smo napravili za sve ove godine", podvukao je Miletić.

Šetnja počinje u 14 sati, sa Trga Slavije, i dalje Ulicom kralja Milana, Terazijama, Kolarčevom, Vasinom do Studentskog parka, gde će se program odvijati od 16 do 20 sati.

"Ne vidimo da će biti nekih problema, ulaza je ove godine više nego ranije", dodao je Miletić.

U okviru Nedelje ponosa, koja prethodi Prajdu, bilo je organizovano 65 događaja, što je, kaže više nego prošle, kada ih je bilo pedesetak.

Dodaje da je raznovrsnost događaja bila veća - debate, predavanja, ali i žurke i različiti performansi, kao i da im je prisustvovalo mnogo više ljudi.

Prajd info centar, u Ulici kralja Milana, koji je otvoren 16. avgusta, za mesec dana posetilo je 3.000 ljudi, rekao je Miletić.

"Dolazili su svi građani, kao i sami pripadnici LGBT zajednice kako bi dobili informacije u vezi sa testiranjem na HIV, o različitm stvarima koje se tiču identiteta, kao i roditelji koji su se raspitivali kako da pomognu deci, koja su se 'autovala' i parovi koji su se raspitivali kako da ostvare imovinska prava", rekao je Miletić.

Dodao je da ove godine imaju više volontera, koji pomažu da Parada prođe u najboljem redu.

"Ranije smo imali primedbu zašto se sve svodi na tih nedelju dana, pa ćemo kroz Info centar nastaviti da radimo i nadam se da će nešto ostati od Prajda tokom cele godine", rekao je Miletić.

Zbog održavanja manifestacije "Parada ponosa", danas od 10 do 20 sati, doći će do izmena u saobraćaju, navedeno je na sajtu Gradske uprave.

Zato će od 10:30 do 15:30 biti zatvorene ulice Kralja Milana, Terazije, Kolarčeva, Trg republike, dok se od 10:30 do 20:30 zatvaraju za saobraćaj ulice Vase Čarapića, Studentski trg, Uzun-Mirkova, od Kralja Petra do Studenstkog trga, i Braće Jugovića, od Francuske do Studentskog trga.

Na linijama javnog prevoza doći će do delimičnih izmena od 10 do 20 sati.
Tako će polazno stajalište za linije 19, 21, 22, 29 i 31 biti stajalište za linije 37 i 44 "Trg republike".

Trolejbusi sa linija 28 i 41, kojima će polazno stajalište biti „Makedonska”, biće preusmereni na liniju 40. Ove linije od 15 sati biće vraćene na redovne trase do Ulice Vase Čarapića.

Po završetku manifestacije, od 20 sati uspostvlja se redovan režim rada autobuske linije 31 i trolejbuskog saobraćaja.

Tramvaji sa linija 3L i 12L, umesto Resavskom ulicom, saobraćaće preko Trga Slavija.

Autobuske linije 24, 26, 37 i 44 od 10 do 15 sati saobraćaće u oba smera ulicama Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Takovskom i dalje redovnom trasom.

Linija 27 menjaće trasu i prolaziti ulicama Braće Jugovića, Bulevarom despota Stefana, Džordža Vašingtona, Takovskom, Bulevarom kralja Aleksandra i dalje redovnom trasom.

Autobusi na liniji 96 saobraćaće Bulevarom despota Stefana, Braće Jugovića pored Doma vojske, Francuskom, Džordža Vašingtona i dalje redovnom trasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: