Obnova saradnje sa Rusijom

Izvor: B92

Petak, 25.06.2004.

16:34

Default images
Vojna delegacija SCG dogovorila se o obnavljanju vojno-tehničke saradnje sa Rusijom i mogućim zajedničkim izlaskom na trziste zemalja treceg sveta.

U razgovoru sa direktorom federalne službe za vojno-tehničku saradnju, Mihailom Dmitrijevim, delegacija SCG stavila je naglasak na logističke potrebe vojske. Remont i rezervni delovi trebalo bi da budu deo otplate klirinškog duga koji Rusija ima prema Srbiji i Crnoj Gori.

Koji deo tog duga će se utrošiti za vojsku, odlučiće nadležna ministarstva država članica SCG. Najhitnije portebe vojske trebalo bi da ovim putem budu zadovoljene za dva meseca.

Akcenat je stavljen na naoružanje i vojna transportna sredstva ruske proizvodnje za koja nema rezervnih delova pošto "jedno vreme saradnja sa Rusijom nije bila na posebno aktivnom nivou, pa smo došli u situaciju da ta sredstva ne možemo da koristimo", objasnio je ministar odbrane Prvoslav Davinić.

Što se tiče saradnje SCG i Rusije u cilju izlaženja na tržište zemalja trećeg sveta, ministra odbrane  izjavio je da su zemllje koje su ranije kupovale ruske tenkove proizvedene u Jugoslaviji, npr. tenk M-84, zainteresovane za modernizaciju, a Rusija ima novu tehnologiju proizvodnje tog tenka. Drugi model zajedničkog izlaska na tržište koji je delegacija ponudila ruskoj strani je učešće u privatizaciji vojne industrije.

Tokom dvodnevne posete Moskvi vojna delegacija SCG, u kojoj je i načelnik Generalštaba Vojske SCG, general Branko Krga, razgovaraće i sa ruskim ministrima odbrane i inostranih poslova, Sergejem Ivanovim i Sergejem Lavrovim i sekretarom Saveta bezbednosti Rusije, Igorom Ivanovim, prenosi za B92 iz Moskve Aleksandra Stojanović-Godfroa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: