Susret pravnih zastupnika BiH i SCG

Izvor: B92

Petak, 25.06.2004.

08:22

Default images

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu završen je razgovor pravnih zastupnika SCG i BiH sa predsednikom tog suda.

Razgovor je obavljen kako bi se strane u postupku, koji se vodi po tužbi Bosne protiv bivše Savezne Republike Jugoslavije za agresiju i genocid, izjasnile o nastavku procesa.

Pravni tim SCG ponovio je predlog da ovaj spor treba rešavati u skladu sa politikom Beograda o stvaranju mirne i perspektivne klime u regionu i razvijanju dobrosusedskih odnosa.

Uoči razgovora, zastupnici Bosne najavili su nastavak suđenja za jesen i ponovili da odbacuju sve predloge Beograda da spor bude rešen van suda, dogovorom dve države. Datum nastavka procesa biće naknadno određen.

Dan uoči ovog sastanka, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine i lider bošnjačke Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić uputio je pismo udruženju Majke Srebrenice i Žepe, u kome navodi da tužba protiv SRJ za agresiju i genocid neće biti povučena niti će se ovo pitanje rešiti vansudskom nagodbom, javlja dopisnik B92 iz Sarajeva Mirsad Bajtarević.

Tihić tvrdi da je tužba legitimna i neosporna i da ju je Predsedništvo BiH potvrdilo u dva navrata, 1998. i 1999. godine. Ovo je ujedno bio i odgovor na pismo koje su početkom sednice najviši predstavnici vlasti Republike Srpske uputili visokom predstavniku, tražeći od njega da doprinese rešavanju pitanja tužbe. Oni smatraju da je tužba protiv SCG nelegitimna i da može pogoršati odnose dveju zemalja. Iz ureda visokog prestavnika je usledio odgovor da to nije stvar međunarodne zajednice, već vlasti BiH i SCG. Kako je izjavio pravni zastupnik BiH, Sahib Softić, na današnjem sastanku sa glavnim sudijom, trebalo bi da se odredi termin održavanja rasprave. Usmena rasprava koja bi se mogla održati u oktobru ili novembru, predstavlja završni deo postupka koji je BiH pokrenula 1993. godine, tužeći Jugoslaviju za genocid. Agenti BiH i SCG bi takođe trebalo da dogovore broj svedoka i način izvođenja dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: