"To je samo mala osveta političara koji su za imigraciju"

Glasanje u EP koji je doveo u pitanje evropske vrednosti u Mađarskoj i aktivirao vanrednu proceduru je "mala osveta" političara koji se zalažu za imigraciju.

Izvor: Beta

Sreda, 12.09.2018.

21:07

Ilustracija: Thinkstock

To je izjavio šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Današnja odluka nije ništa drugo do male osvete promigrantskih političara protiv Mađarske", rekao je Sijarto posle sastanka vlade u Budimpešti.

Evropski poslanici glasali su danas za preduzimanje mera protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana zbog navodnog podrivanja demokratskih vrednosti EU i vladavine prava.

"Odluka osude Mađarske i njenog naroda doneta je jer smo mi Mađari dokazali da migracija nije neophodni proces i da je moguće zaustaviti imigraciju", rekao je Sijarto i dodao da je glasanje pokazalo da većinu poslanika u Evropskom parlamentu čine promigrantski političari.

Poslanici su ubedljivom većinom sa 448 glasova za i 197 protiv glasali za izveštaj koji preporučuje aktiviranje procedure po takozvanom članu sedam ugovora o funkcionisanju EU prema kojem Mađarska može da se kazni uskraćivanjem prava na glasanje.

Evropski parlament osudio je sistematsku pretnju vrednostima Unije u Mađarskoj i tražio je od EU da reaguje pokretanjem procedure po članu sedam, što je najradikalnija mera za neku zemlju koja ne poštuje evropska pravila.

Evropska komisija je pokrenula proceduru člana sedam protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosuđa. Slučaj Mađarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: