Veselji: Najveća pretnja za Kosovo je...

Za Kosovo danas nema veće pretnje od nejedinstva političkih činilaca, izjavio je danas u Tirani predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2018.

14:38

Veselji: Najveća pretnja za Kosovo je...
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

On je dodao da se to događa, prema njegovim rečima, u trenutku kada u poslednoj fazi dijaloga sa Beogradom treba da bude postignut sporazum o "uzajamnom priznanju i članstvu Kosova u UN".

Veselji je, kako je prenela ATA, nakon razgovora sa predsednikom parlamenta Albanje Gramozom Ručijem, rekao da je glavni cilj prištinskih vlasti u ovom trenutku isključivo postizanje konsenzusa političkih činilaca o dijalogu sa Beogradom.

"Nije vreme za predstave vlasti, već za dijalog u interesu napretka današnjih i budućih generacija. Vreme je da ojačamo državu, suverenitet države i imamo evropsku perspektivu", rekao je Veselji.

Vreme je, kaže Veselji, za otvaranje nove perspektive za Kosovo i zato je potrebno da vlada i opozicija u dijalogu sa Beogradom deluju jedinstveno. Iako kosovski parlament nije potvrdio zamenika premijera Fatmira Ljimaja za šefa kosovskog tima za dijalog, Veselji je rekao da je on dobio taj mandat i da će izabrani tim raditi na osnovu platforme koja će biti usvojena u skupštini.

To je, kako je rekao, važno jer se Kosovo kreće ka Zapadu - EU i članstvu u NATO. "Veoma smo ponosni što za doživonog partnera imamo Sjedinjene Američke Države, a podržavaju nas i druge zemlje Zapada i EU", rekao je Veselji.

On, kako se navodi, nije pružio priliku novinarima da mu pstave pitanja, već je samo kratko rekao da se o "miru, dobrom okruženju, našoj državnosti ne može pregovarati".

Rući je novinarima nakon susreta sa Veseljijem rekao da je glavna tema njihovog razgovora bio dijalog Beograda i Prištine, što je, kako kaže, pravi put i najefikasniji mehanizam za normalizaciju odnosa "dve države" održivo rešenje koje će garantovati sprovodjenje postignutih sporazuma, a pre svega "međusobnog priznavanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: