Golgota putnika iz Srbije traje, "izbačeni kao životinje"

Muke putnika koji su zbog zatvaranja beogradskog aerodroma preusmereni u Budimpeštu još traju. Oni bi u Beograd trebalo da krenu tek oko 18h.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

10:46

Golgota putnika iz Srbije traje,
Screenshot/Prva

Avion "Er Kaira", sa oko 150 turista iz Beograda, preusmeren je na aerodrom u Budimpešti, gde se putnici i dalje nalaze, bez ikakvog obaveštenja zašto su tamo dospeli i do kada će biti. Da nije bilo ekipe TV Prve, koja se takođe vraćala letom iz Kaira za Beograd, ne bismo ni znali šta se dešava.

Jedina informacija koju su dobili na aerodromu u Budimpešti jeste da čekaju kod izlaza B 15.

Njihovo "putešestvije" započelo je sinoć oko ponoći kada su se ukrcavali u avion, a u Beograd je trebalo da slete rano jutros. Međutim, zbog egipatskog aviona "Idžiptera" koji se preprečio na pisti beogradskog aerodroma zbog čega je ceo beogradski aerodrom bio blokiran, njihov let je preusmeren u Budimpeštu.
Kompanija čijim avionom su leteli "Er Kairo" nije im do sada dala nikakvu informaciju, a sve što su saznali kada su iskrcani u Budimpešti jeste da čekaju kod izlaza B15. Oni se i sada tamo nalaze, 12 sati od ulaska u avion.

Među putnicima je dosta roditelja s decom, koji su se vraćali sa letovanja, takođe, i dosta starih osoba koji sa sobom nemaju lekove budući da je ceo prtljag ostao "zarobljen" u avionu.

Kako kaže novinarka TV Prva koja se našla na tom letu, svi putnici su izuzetno nervozni, iscrpljeni i gladni. Najteže je, kako kaže, roditeljima sa malom decom, kojih je mnogo, jer nemaju adekvatnu hranu za bebe, niti pelene. Njima su aerodromske vlasti izašle u susret i dozvolile im da napuste prostor u kom su bili.

"Ovo je kao u getu. Nemamo nikakve informacije, ništa nam nisu rekli. Moj suprug je operisan. Nemamo lekove. U prtljagu su", kaže jedna putnica.

Druga, koja se predstavila kao Katarina, napominje da od "Er Kaira" nije dobijena nikakva informacija, niti pomoć, i da su putnici dobili vaučere za hranu, a roditelji mogućnost da na neko vreme napuste prostor u kom su bili isključivo zahvaljujući zalaganju ljudi sa aerodroma u Budimpešti.

"Izbacili su nas kao životinje...Sada sam čula da let možemo nastaviti kada se piloti i stjuardese odmore. Šta da kažemo mi, šta da kažu roditelji koji su ovde sa decom?", dodala je ona, govoreći o avio-prevozniku čijim avionom su se vraćali iz Egipta.

Prema poslednjim informacijama, oko 150 putnika koji su "zaglavljeni" na aerodromu u Budimpešti trebalo bi da poleti za Beograd oko 18 časova.

U međuvremenu, aerodrom "Nikola Tesla" je otvoren, nakon što je sa piste sklonjen avion egipatske avio-kompanije "Idžipter", kome su pri sletanju pukle sve četiri gume, zbog čega je ostao nasred piste jutros u 04:11.

Od tada je, podsetimo, beogradski aerodrom bio zatvoren za sva poletanja i sletanja. Avioni koji su bili na putu za Beograd preusmereni su na okolne aerodrome, a oni koji je trebalo da polete bili su stavljeni na čekanje.
Na niški aerodrom Konstantin Veliki preusmereno je pet aviona koji su leteli na beogradski aerodrom.

Sletali su avioni iz Skoplja, Soluna, Bukurešta, Larnake i Karpatosa u periodu između 6.15 i 9.15 ujutru.

Ti avioni su, nakon što je aerodrom u Beogradu otvoren, poleteli u periodu od 11.40 do 12.35.

Kako javlja reporterka TV Prva sa niškog aerodroma, neprevdiđena situacija u Nišu protekla je bez problema, putnici su zbrinuti, dobili hranu i sačekali da avioni budu u mogućnosti da bezbedno krenu putem Beograda.
Foto: Filip Èukanoviæ, TV Prva
Kada je reč o letu za Njujork, i on je pomeren. Najpre je avion koji je trebalo da sleti u Beograd preusmeren u Zagreb i očekuje se da uskoro sleti na "Nikolu Teslu". Za Njujork bi trebalo da poleti tokom popodneva, iako je trebalo u 12:30, saznaje TV Prva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: