Trampov čovek u BG, koje poruke donosi? VIDEO

Ron Džonson, američki senator i predsedavajući Komisije za državnu bezbednost, stigao je u dvodnevnu posetu našoj zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2018.

18:07

Trampov čovek u BG, koje poruke donosi? VIDEO
Foto: Tanjug/MSP

Džonson se već sastao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, premijerkom Anom Brnabić, a dočekaće ga i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Senator Ron Džonson važi za čoveka u kog predsednik Amerike Donald Tramp ima izuzetno poverenje, i može se reći da su bliski saradnici.

U kontekstu našeg regiona, to se ogleda u tome da je on prethodnih godina često dolazio u posete balkanskim zemljama i to posebno u momentima kada su se dešavali ili pripremali neki važni događaji.

Ovoga puta, nije teško pretpostaviti, u Srbiju dolazi zbog situacije na Kosovu.

Pre nego što je došao u Beograd, Ron Džonson je u Prištini razgovarao sa tamošnjim predsednikom i premijerom , kojima je poručio da dolazak do rešenja kosovskog pitanja nije lak, ali i da se ono mora tražiti sa obe strane, te da SD žele da daju prostor Beogradu i Prištini da dođu do rešenja u Briselu.

Pretpostavlja se da će glavna tema sastanka sa Aleksandrom Vučićem biti ista tema, i svojevrsno prenošenje poruka iz Vašingtona: koje su to opcije za postizanje konačnog rešenja Beograda i Prištine.

A ko je Ron Džonson?

Senator koji je odan prvom čoveku Amerike, ali i koji zna da mu se suprotstavi, pa čak i da ga kritikuje. Tramp ima veliko poverenje u njegovo viđenje političke situacije na Balkanu.

Džonson ne posećuje Beograd prvi put. Poslednji put ovde je bio u februaru, a tema koja se i tada vezivala za njegov dolazak takođe je bilo Kosovo i stav Amerike prema tom pitanju.

Vučić, koji ga je i tada ugostio, rekao je da je zamolio senatora da pomogne i zamoli kosovske Albance da budu spremni na fleksibilna rešenja, koja će omogućiti kompromis.

Usledio je i odgovor Rona Džonsona.

“Dogovor Beograda i Prištine mora biti pravedan za sve strane i mora se uzeti u obzir budućnost svih”, naveo je Džonson.

To se tumačilo i kao jedna od prvih naznaka, da je do tada fiksirani stav SAD po pitanju Kosova, omekšao. Dan nakon Vučićeve posete Kosovu, očekuje se da Ron Džonson prenese Trampovu poruku o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: