Kocijančičeva: Dijalog nije propao, mora se nastaviti

Pregovori u dijalogu Beograd-Priština moraju da se nastave, izjavila je predstavnica za štampu evropke komesarke Federike Mogerini.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.09.2018.

13:54

Kocijančičeva: Dijalog nije propao, mora se nastaviti
EPA/Stephanie Lecocq

Maja Kocijančič je izjavila danas da se pregovori moraju nastaviti s ciljem da se postigne "sveobuhvatna normalizacija odnosa, zasnovana na obostranoj saglasnosti i međunarodnom pravu, koja će biti realistična i održiva".

Ona je dodala da je bilo niz kontakata s predsednicima Srbija Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem o svim otvorenim pitanjima.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li, imajući u vidu da su pregovori u dijalogu Beograda i Prištine propali, i dalje za Evropsku komisiju pregovori uključuju i mogućnost promene granica, što je izazvalo podele među članicama EU.

Maja Kocijančič je uzvratila da je "EU vrlo jasno predočila načela za pregovore" i da radi na "sporazumu utemeljenom na međunarodnom pravu, koji je realističan i prihvatljiv za obe strane", dodavši da je cilj "pravno obavezujući sporazum koji će rešiti otvorena pitanja".

Takođe je navela da ne može ulaziti u pojedinosti tih kontakata u dijalogu. "Za nas je vrlo jasno da dijalog mora da se nastavi i očekujemo da obe strane nastave dijalog s istom posvećenošću i angažmanom kao dosad", dodala je.

Na pitanje da li je za Evropsku komisiju cilj i dalje da se iduće godine dođe do sveobuhvatnog sporazuma Beograd-Priština, imajući u vidu da je Vučić rekao da sporazum Srba i Albanac može uslediti tek kroz 10 ili 20 godina, Kocijančičeva je navela da je EU na najvišoj političkoj ravni pojačala angažman prema Zapadnom Balkanu i da je dijalog ušao u drugu, pojačanu fazu.

Dodala je međutim da ne može davati nikakve rokove, "pošto to očigledno zavisi od napretka u pregovorima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: