Protest radnika Mobtela

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2004.

15:18

Default images

Nekoliko stotina zaposlenih u Mobtelu protestovalo je ispred Vlade Srbije.

Iako su radnici Mobtela pretili da će ispred Vlade Srbije ostati sve dok im premijer ne ispuni zahteve, razišli su se odmah pošto im je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić obećao da će sve biti u redu i da će račun biti odblokiran u sredu.

Radnici Mobtela zahtevaju da se deblokira račun Mobtela i da se ceo postupak naplate ekstraprofita vrati u redovnu proceduru. Predsednik sindikata Mobtela Zoran Pavlović izjavio je da će račun tog provajdera mobilne telefonije u sredu biti odblokiran. "Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je obećao da će račun Mobtela već u sredu biti odblokiran i da će ceo proces da bude vraćen u legalne tokove", kazao je Pavlović, nakon sastanka sa Ilićem. Pavlović je najavio i da će predstavnici Mobtela razgovarati sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. „Ja verujem u svaku reč gospodina Koštunice, on je legalista. Verujem da je dezinformisan. Verujem da mnogo oko toga ne zna. Pogotovo ne zna da se sudske odluke ne poštuju i da se na jedan volšeban način ruše i da se po njima gazi”, rekao je Pavlović.

Podsetimo, devizni i dinarski račun kompanije Mobtel blokiran je 10. juna, a ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da kompanija neće moći da ostvaruje nikakav promet do naplate punog iznosa poreza na ekstra profit Astra Banke. Predstavnici Mobtela ranije su najavljivali i krivične prijave protiv onih koji, kako su rekli, ne poštuju odluke suda i onemogućavaju poslovanje te kompanije.

Ministar za kapitalne investicije Srbije, Velimir Ilić, izjavio je da vladina komisija za utvrđivanje vlasništva u kompaniji Mobtel još nije završila rad i da bi u utorak trebalo da usaglasi prve zaključke. Ilić je naveo da se vrši veliki pritisak na komisiju da se donesu zaključci kakvi su objavljeni u medijima, ocenivši to kao "sramotu i bruku." Na pitanje novinara ko je protiv vansudskog poravnjanja sa Mobtelom, Ilić je rekao da se sve vrti u okvirima jedne političke stranke za šta on, kako je istakao, "ima dokaze."  On je, međutim, izbegao da kaže o kojoj stranci se radi.

Telekom Srbije ponovio je da ima dokaze da se kompanija Mobtel bavi nelegalnim međunarodnim telefonskim saobraćajem. U saopštenju koje je potpisao generalni direktor Telekoma, Draško Petrović, navodi se da postoje validni dokazi kako je Mobtel generisao lažni telefonski saobraćaj, i da će ih Telekom Srbije "rado dostaviti na uvid državnim organima."

U Telekomu tvrde da su međunarodni pozivi iz mreže stranih operatera dolazila preko Mobtela, umesto preko međunarodne centrale, čime je naneta velika šteta Telekomu Srbija. Kako se ističe u saopštenju, "koristeći status koji je imao u Miloševićevom režimu, Mobtel je 1998. godine sklopio takozvani Ugovor o interkonekciji, koji je predviđao da se od svakog poziva, sa tadašnjih 1,8 milona pretplatnika fiksne telefonije, na mobilni broj 063 (tada stotinak hiljada pretplatnika) naplati 1,85 dinara". Iz Telekoma Srbija pozivaju nadležne organe da provere legalnost poslovanja Mobtela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: