"Politika": Nacrt ustavnih amandmana sledeće sedmice

Ministarstvo pravde objaviće tokom sledeće nedelje tekst nacrta ustavnih amandmana koji su usklađeni sa preporukama Venecijanske komisije, piše Politika.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2018.

00:12

Ilustracija: Thinkstock

U skladu s tim, organizovaće se okrugli sto na koji će biti pozvani stručnjaci i svi drugi zainteresovani da saznaju šta je Ministarstvo pravde uradilo i da iznesu nedoumice u pogledu pojedinih rešenja.

Na ovaj nacin, prema rečima ministarke pravde Nele Kuburović, pokušaće da nađu najbolje odredbe koje ce biti dostavljene odboru za ustavna pitanja, zaduženom da sačini konačan tekst amandmana.

"Vlada Srbije do kraja meseca treba da uputi inicijativu Narodnoj skupštini da se promeni Ustav. To znači da vlada inicira da se određene odredbe Ustava menjaju, bez podnošenja konkretnog teksta ustavnih amandmana. Nakon toga, Narodna skupština treba da se dvotrećinskom većinom izjasni da li je spremna da uđe u promene Ustava, odnosno da prihvati vladinu inicijativu, kazala je za Politiku ministarka pravde.

"Tek ukoliko dvotrećinska većina odluči, odbor za ustavna pitanja priprema tekst budućeg ustava koji će biti stavljen na javnu raspravu, za čije je organizovanje zadužena skupština.Nakon toga, poslanici, opet dvotrećinskom većinom, treba da se saglase da li će prihvatiti tekst ustavnih amandmana, dodala je Kuburović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: