"Kosovo za Trampa mali problem – ako ga reši, imaće poen"

Kosovski predsednik Hašim Tači ponovo govori o promeni granica sa Srbijom, iako je pod pritiskom koalicionih partnera i opozicije rekao da promene neće biti.

Izvor: Prva

Petak, 31.08.2018.

20:50

Foto: Gettyimages

Nije prošlo ni 24 časa od kada se sa Ramušem Haradinajem dogovorio da neće pristati na menjanje granica, a Hašim Tači ponovo govori o istom.

“Nemam nostalgiju za linije koje su određene u najteže vreme proterivanja Albanaca 1956. Korekcija podrazumeva ispravljanje nepravde prema albanskom narodu I granica sa Srbijom se može uspostaviti samo kroz dogovor. Ako neko želi da objavi rat Srbiji, Albin Kurti, Isa Mustafa, neka izvole, možda oni imaju tehničke i strateške ratne veštine koje nisu poznate javnosti”, rekao je Tači.

Novi obrt u Tačijevim izjavama nastao je posle razgovora ne sa jednim, već sa dva američka ambasadora.

U Prištini je javnost šokirana činjenicom da je ambasador u Srbiji Kajl Skat ušao u teren svog kolege Krega Delavija i došao da razgovara sa Tačijem. Marko Đurić nije šokiran.

“Ja to tumačim fantastitično. Drago mi je uvek jer su svi ambasadori na teritoriji Srbije akreditovani za celu teritoriju Srbije i ne vidim ništa neobično u tome”, naveo je Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Pravi razlog može biti poverenje u Kajla Skata koje ima Trampova administracija, dok je Kreg Delavi stari kadar koji će uskoro biti smenjen.

Dugogodišnji ambasador Srbije u Francuskoj i Belgiji Radomir Diklić kaže da je mešanje jednog ambasadora drugome u nadležnost novost u diplomatiji.

“Koliko ja znam, u diplomatskoj praksi to se nikada nije desilo i nije uobičajeno. Iako se desilo nikada nije dat toliki publicitet tome. To pokazuje novi pristup Amerike. Zašto je ambasador Skat išao dole, to samo on zna”, naveo je Diklić.

U svom potpuno novom pristupu prema Srbiji, Amerika ide korak dalje. Uskoro u Beograd stiže senator Ron Džonson koga zovu i Trampovom prethodnicom, čovekom za specijalne zadatke koji priprema teren za međunarodne posete predsednika Amerike. Uslov je da Beograd i Priština sklope sporazum.

“Tramp želi da jedan mali problem reši jer to je za Ameriku mali problem. Ali, on bi imao dobar poen na domaćem terenu jer bi Bondstil mogao da bude zatvoren i američki vojnici bi se vratili kući. Što je za domaću publiku odlična vest”, rekao je Diklić.

Londonski “Ekonomist” piše, da Vučić i Tači ne pregovaraju o menjanju granica, već o autonomiji za Srbe unutar Kosova u zamenu za priznanje. Najčvršći protivnici razgraničenja ostaju Nemci.

“Dojče Vele” prenosi stav nemačkog politikologa Boda Vebera, koji smatra da će Nemačka zaustaviti pristupane EU i Srbije i Kosova ukoliko dođe do menjanja granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: