Slučaj Sare Vidak: Optužena jedno, sudija drugo

Beograđanka Sara Vidak (20) negirala optužbe koje joj se stavljaju na teret da je verbalno i fizički napala sudiju Prekršajnog suda u Kotoru, 14. avgusta.

Izvor: Vijesti

Petak, 31.08.2018.

10:59

Slučaj Sare Vidak: Optužena jedno, sudija drugo
Ilustracija: Thinkstock

Vidak je na početku suđenja ispričala da se desilo upravo suprotno, odnosno da je sudija Jelena Stanišić nju uhvatila za ruku i odgurnula. Kazala je i da je Stanišićevu upozorila na ponašanje, te da je potom nastala panika i povici sudije da je napadnuta.

Vidak tvrdi da nije ogrebala Stanišić po ruci, već da je sudija sa ogrebotinom izašla iz kancelarije u koju je ušla nakon napada. Kazala je i da je osnovna tužiteljka nije na saslušanju uputila da može da se brani ćutanjem, kao ni da može da pozove ambasadora.

Rekla je da je tužiteljka bila nekorektna i neprijatna i da je saslušanje "bilo iživljavanje", kao da je bila "nemoćna da bilo šta kaže". Zato, rekla je, nije ni potpisala zapisnik.

Beograđanki je nakon incidenta određen pritvor do 30 dana, a u međuvremenu je sud odbionjenu žalbu na tu odluku, kao i ponuđenu kauciju od 10.000 da se brani sa slobode.

Tužiteljka Ljiljana Milić je dostavila sudu tri punomoćja, potpisana od majke Sare Vidak za advokate, i punomoćje koje je potpisala Vidak. Advokat Srđan Lješković smatra da su dokumenti falsifikovani i da se radi o manipulaciji tužilaštva, jer se radi o "pravno neukoj devojci".

Šta kaže druga strana

Vidak je optužena da je 14. avgusta oko podneva u prostorijama Suda za prekršaje u Kotoru napala Stanišić, kojoj je tom prilikom nanela navodno lakšu telesnu povredu.

Sudija tvrdi da ju je Vidak fizički napala nezadovoljna epilogom prekršajnog postupka protiv njenog momka Stevana Prpe. Stanisić je navela da je Vidak i njenom momku, Stevanu Prpi, koji su došli u sud kulturno objasnila proceduru, ali da se Vidak obraćala drsko i čak zalupila vrata kancelarije.

"Prilikom suđenja je Sarin momak priznao krivicu da je udario parkirani auto, i tražio da mu se saopšti kazna. Odmah je rekao "kriv sam nema šta udario sam auto, samo da znam kolika je kazna"", rekla je Stanišić.

Sutkinja je dodala da je Prpa platio kaznu i potpisao tri primjerka. Tada je, kako je kazala čula galamu ispred kancelarije - "ovo je nepravda, hoćemo žalbu". Dodala je da se pojačala vika i galama i da je izašla na prag kancelarije.

"Pitala sam u čemu je problem, obratila mi se majka Sare Vidak riječima "sram te bilo, celi dan nas maltretiraš, diskriminišeš nas po nacionalnoj osnovi", kazala je Stanišić. Dodala je da je objasnila da se pritužbe predaju u pisarnicu i da napuste prostorije odeljenja.

Stanišić ističe da joj se tada Sara Vidak obratila rečima "koje je tvoje prezime, čuće se za ovo". Dodala je da je Vidak tada udarila po ruci uhvatila je i počela da zavrće ruku. Tada je pozvana policija i Hitna pomoć.

Stanišić je kazala da je Sara Vidak pozvala majku da joj dostavi kanadski pasoš. Navela je da se uznemirila i da je otišla u Hitnu. "Nisam mogla da verujem da će me neko fizički napasti na radnom mestu", rekla je Stanišić.

Dodala je i da je Vidak podmetnula nogu i blokirala vrata i da joj je onemogućila da se vrati u sudijsku kancelariju. Stanišić je kazala da je nakon saslušanja kod tužioca Sarin advokat Ranko Šćekić pozvao na fiksi telefon i kazao joj da je "Sara spremna da pruži ruku i da je pogrešila da bi Sara sve ovo da prizna, da se izmire, kako bi se predmet završio odloženim gonjenjem".

Sutkinja je kazala da je to odbila navodeći da je bila napadnuta na radnom mestu. Šćekić je pojasnio da se Vidak uplašila da će biti poslata u zatvor i da je rekla da će priznati iako to nije uradila, prenele su podgoričje Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: