Dačić: Ubrzanje dijaloga u Briselu, neki kraj početka

Ministar spoljnih poslova Srbije ivica Dačić kaže da su naredni meseci kada je reč o rešavanju problema KiM veoma značajni.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.08.2018.

14:34

Dačić: Ubrzanje dijaloga u Briselu, neki kraj početka
Foto: GettyImages

On dodaje da se može očekivati ubrzanje dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je rano govoriti da li će i kada taj kraj dijaloga biti uspešan.

Dačić je novinarima u Staroj Pazovi rekao da je najvažnija poruka koja se mogla čuti posle susreta Aleksadnra Vučića i Hašima Tačija u Alpbahu jeste da posotji želja da e razgovara o trazenju trajnog rešenja, kao i da postoji raspoloženje drugih zemalja da prihvate ono što se dve strane dogovore.

Ocenio je da je došlo do velike promene i da se ipak otvara mogucnnost da se razgovara o načinu kako da se dođe do kormpomisa.

"To je tek početak, ili bih mogao da kažem, da je to neki kraj početka, a u stvari sada postoji razrada svih tih ideja, o tome se još nije ništa konkretno razgovaralo. U tome učestvuje predsednik vučić i ostali događaji koji će biti u narednim mesecima su veoma značajni", rekao je Dačić.

On je naveo da predstoje značajne posete predsednika Vučića u više zemalja, ali i dolazak stranih zvaničnika u Srbiju, među kojima je i poseta Vučića Parizu gde se očekuje prisustvo amaeričkog predsednika Donalda Trampa.

"Sve u svemu, nastavak dijaloga u Briselu može se očekivati da taj dijalog dobije na ubrzanju, da li će i kada uspešan kraj tog dijaloga milsim da je rano govoriti, ali te poruke mogu da ohrabruju. Ima i poruka koje nisu dobre, koje predstavljaju nekog 'autopilota' stare politike prema Srbiji", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se proces povlačenja nezavisnosti Kosova nastavlja, da postoji dobra volja da se vodi dijalog u Briseli, a da će se videti da li će se u tome uspeti.

Dačić je ukazao i na "duple standarde", jer, kako kaže, oni koji navode da sada nema promene granica su promenili granice Srbije onda kada su priznali nezavisnost Kosova.

"Svih ovih godina slušamo da je pitanje Kosova 'sui generis', ako je to već nešto posebno, kako tu sada nema nekog posebnog rešenja? To su dvostruki standardi. Danas se tome pridružio Pedi Ešdaun. To su licemerne poruke zato što ne može sada neko ko je prvo vama uradio ono što se ne sme, da kaže 'puj pike ne važi, od ovog trenutka vaze nova pravila'. To je moralno mizerno”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li je video izjavu Johanesa Hana o razgraničenju, Dačić je rekao da nije primetio, ali i da se Han time ne bavi, već drugom vrstom posla, ali je i naveo da će se sa njim videti ove nedelje u Beču na sastanku ministara spoljnih poslova.

Odgovarajući da li mu je jasan stav EU, Dačić je rekao da "valjda Federika Mogerini zna šta radi", a u suprotnom, nije siguran "da li EU uopšte funkcioniše".

Kada je reč o promeni politike SAD prema slučaju KiM, Dačić je rekao da treba precizno reći da je došlo do promene shvatanja, odnosno da Kosovo više nije tema o kojoj se ne razgovara.

Dačić kaže da on sam nikada nije rekao da SAD podržavaju neku konkretnu ideju, već da je došlo do promene shvatanja i da SAD podržavaju mogućnost da se u direktnom dogovoru Beograda i Prištine dođe do, kako oni kažu, "kreativnih rešenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: