Vučić u Batajnici, prijem migova i probni let VIDEO/FOTO

Na Aerodromu u Batajnici svečani prijem dva remontovana aviona mig-29, koje je Srbija nabavila od Rusije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.08.2018.

12:24

Vučić u Batajnici, prijem migova i probni let VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Vučića je dočekala počasna četa Vojske Srbije.

Na svečanosti se izvodi i probni let migova 29, koji su proteklih meseci modernizovani i u potpunosti pripremljeni za letove.

Događaju prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnici Vojske Srbije, kao i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Remont ova dva aviona mig-29 obavljen je u Srbiji i od danas su u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Srbije.

Vučić je nedavno, u obraćanju novinarima posle pokazne vežbe gađanja iz streljačkog naoružanja u Nikincima, krajem jula, najavio da će pre kraja godine u upotrebi u Vojsci Srbije biti najmanje osam ili devet aviona mig-29.

Vučić je dodao da će prvi put u upotrebi biti osam ili devet borbenih aviona "četiri plus" generacije.

On je tada najavio i da će Srbija nabaviti devet novih "Erbasovih" helikoptera H145M, ali i još tri Mi-17 i četiri Mi-35 borbena helikoptera.

Šest aviona mig-29, koje je Srbija nabavila u okviru vojno-tehničke saradnje sa Ruskom Federacijom, stigli su u našu zemlju u oktobru prošle godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po dolasku tih aviona rekao da ćemo imati ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u našem regionu, kao i da sa tim avionima rešavamo problem u narednih 20 godina.

Ministarstvo odbrane je, takođe, ranije najavilo da će svih 14 "migova 29" do kraja ove godine ili najkasnije početkom sledeće biti u letnom stanju.

"Trenutno imamo četiri 'miga 29', spremna i u letnom stanju. Imamo još šest aviona 'mig 29' iz ruskih donacija i ugovaramo još četiri iz beloruske donacije. Svi oni će biti modernizovani i do kraja godine, eventualno početkom sledeće, biće u letnom stanju i čuvaće naše nebo", rekao je ranije ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Objasnio je da će se, osim remonta, nastaviti sa modernizacijom i da će svih 14 aviona biti urađeni na istovetan način.

Svi će biti u istoj klasi - "četiri plus" generacije, koja je jedna od najmodernijih, istakao je Vulin i naznačio da je od te klase bolja samo generacija "pet", ali nju poseduju samo velike svetske sile.
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: