"Izetbegović rekao istinu i za to mu ne treba saglasnost"

Kabinet Bakira Izetbegovića objavio je saopštenje povodom telegrama koji je upućen porodici Kofija Anana koji je preminuo u subotu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.08.2018.

16:38

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Kabinet odlazećeg predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića ocenio je da je neprimereno i nepotrebno reagovanje članova kolektivnog šefa države Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram saučešća koji je upućen povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana.

Potpuno je, kažu, nejasno šta to u telegramu saučešća "duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije" i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje, prenosi FENA.

Navodi se da „sve što je napisano u telegramu saučešća su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje".

"Izetbegović je kazao istinu i za to mu nije trebala bilo čija saglasnost. Istina se ne može promeniti, ne sme se prećutkivati i od nje se niko ne može ograditi", stoji u saopštenju.

Dovodi se, kažu, u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde.

"Dovode li u pitanje da su UN vlastitu 'zaštićenu' zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio izvinjenje zbog grešaka koje su UN počinile tokom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će 'večno progoniti našu istoriji'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i uopšteno prema zločinima počinjenim nad Bošnjacima.

"Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsedavajućeg Predsedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsedavajućeg, uprkos upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsedništvu BiH", navodi se takođe.

Članovi Predsedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanć ogradili su se ranije danas od saopštenja za javnost koje je u nedelju poslao predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Anana.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da Izetbegović ne može da istupa u ime cele institucije ukoliko za to nema saglasnosti druga dva člana Predsedništva BiH, već isključivo kao član Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: