Najveći požar u istoriji Kalifornije

Vatra koja bukti severno od San Franciska prerasla je u najveći požar u istoriji Kalifornije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.08.2018.

12:24

Najveći požar u istoriji Kalifornije
Foto: Tanjug/AP

Dva šumska požara na severu te američke države brzo se šire zbog suve vegetacije i toplog vremena sa jakim vetrom, i pretvaraju se u jednu vatrenu stihiju u kojoj je do sada izgorelo 75 kuća, a hiljade ljudi je evakuisano, prenosi Rojters.

Kalifornija se bori sa ukupno 18 požara koje gasi oko 14.000 vatrogasaca, više stotina vojnika, kao i dobrovoljci, avionima, vozilima i drugom mehanizacijom, navodi AP.

U požarima je prethodnih dana izgorelo na hiljade kvadratnih kilometara, što je prostor veličine Los Anđelesa.

Vatrogasci ne mogu da opkole dva velika požara kod San Franciska, naročito zato što vatrogasne ekipe u tom području gase paralelno još 17 drugih požara.

Troškovi gašenja požara u Kaliforniji su se više nego utrostručili, sa 242 miliona dolara 2013. godine, na 773 miliona dolara ove fiskalne godine, navode nadležni.

Na zapadu SAD trenutno gori 127 požara u 11 država. Najmanje tri savezne države angažovale su pomoć pripadnika Nacionalne garde, a u naporima gašenja požara učestvuje i pet vojnih aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: