"Oluju su napokon potvrdili i HR saveznici - SAD i Izrael"

Nakon ovogodišnje 23. godišnjice Oluje možemo napokon reći da Hrvatska svoj Dan pobede može slaviti “punim plućima”, navodi hrvatski "Večernji list".

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2018.

10:53

Ilustracija: GettyImages

Kako se navodi u tekstu, taj je najveći hrvatski državni praznik dobio i ono što mu je sve ove godine manjkalo – međunarodnu legitimaciju.

Hrvati su, naravno i bez nje taj datum beskompromisno obeležavali kao istorijski uspeh i pobedu u ratu, ali godinama je bilo prisutno i zrnce gorčine jer su predstavnici međunarodne politike zaobilazili proslavu u Kninu. Ove se godine ta praksa promenila, na kninskoj su tvrđavi osvanuli i strani vojni predstavnici i to dve savezničke vojne delegacije, američki general Jensen s vojnim predstavnicima SAD, a svakako je najznačajnija prema svom državnom nivou bila izraelska delegacija predvođena generalom Benom Baruhom, prvim čovekom izraelske odbrambene industrije i zapovednikom vojne baze Ramat David, u koju će hrvatski piloti krenuti na obuku na višenamenskim avionima F-16, ističe seu tekstu "Večernjeg lista" i dodaje:

"I političkom je laiku jasno, kada se iznad tvrđave u Kninu na Dan pobede u vazdušnom mimohodu s hrvatskim MIG-ovima pojavio na zajedničkom letu i par izraelskih aviona F-16 s Davidovom zvezdom, bio je to i simboličan čin međunarodnog priznanja etičkoj neupitnosti vojne operacije Oluja kojom je Hrvatska postala suverena država u svojim granicama".

Ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je ranije za "Tajms of Izrael" da je Srbija duboko razočarana zbog učešća izraelskih pilota i borbenih aviona u obeležavanju operacije "Oluja" u Hrvatskoj.

"To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svetskog rata, rekao je Stanojević i ocenio da učešće Izraela u proslavi hrvatske pobede "nije prijateljski gest prema Srbiji".

Direktor Centra kancelarije "Simon Vizental" u Jerusalimu i lovac na naciste Efraim Zurof takođe je kritikovao učešće izraelskih borbenih aviona u obeležavanju Oluje.

"Vrlo sam uznemiren što će borbeni avioni izraelskih vazduhoplovnih snaga učestvovati u obeležavanju operacije Oluja tokom koje je Hrvatska proterala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj. Do danas nijedna strana zemlja nije nikada učestvovala", napisao je on na Tviteru.

Učešće izraelskih aviona u obeležavanju operacije "Oluja" u Kninu nema nikakve političke elemente i u isključivoj je vezi sa ugovorom kojim je Hrvatska od Izraela kupila avione F16, saopštila je potom izraelska ambasada u Beogradu. "Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo učešće je u isključivoj vezi sa ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze sa istorijskim odnosima izmedju Srbije i Hrvatske", ističe se u saopštenju izdatom, kako se navodi, "povodom aktuelnih dešavanja tokom obeležavanja vojne operacije Oluja u Kninu i učešća izraelske delegacije".

Kako se dodaje, Izrael izuzetno ceni prijateljstvo sa Srbijom i nije došlo do promene izraelske politike prema Srbiji, za šta je dokaz zvanična poseta predsednika Rivlina pre dve nedelje.

Podsetimo, krajem marta jednoglasnom odlukom hrvatska vlada je odlučila da Hrvatska kupi izraelske vojne avione.

''Hrvatska se sprema da kupi stare izraelske borbene lovce u poslu vrednom 500 miiona dolara'', naslov je članka novinske agencije AFP koji je objavio "Tajms of Izrael".

AFP podseća da je Zagreb prošle godine raspisao tender za nabavku vojnih aviona koji bi zamenili zastarele avione MiG-21 ruske proizvodnje, te da su se na tender, osim Izraela, javili i Grčka, Švedska, Južna Koreja i SAD. Nakon što je Veće za odbranu podržalo izraelsku ponudu, veruje se da je konačna odluka vlade samo formalnost. Najviši hrvatski zvaničnici izrazili su zabrinutost oko MiG-21, za koje mediji izveštavaju da su od njih 12 samo četiri potpuno operativni, prenosi AFP.

Međutim, vazduhoplovni novinar Petar Vojinović naveo je na Tviteru da: "Hrvatska nije kupila ove avione od Izraela. Ni ugovor koji bi to praktično potvrdio još nije potpisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: