"Srpski političari ne razumeju kosovske Srbe"

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za Danas da Srbi sa severa Kosmeta već pakuju kofere zbog pretnji ratom.

Izvor: Danas

Utorak, 31.07.2018.

14:45

Foto: Tanjug

On je istakao i da su vladika Teodosije i Raško-prizrenska eparhija, koji su se našli na udaru predstavnika vlasti posle iznošenja svog stava o rešavanju kosovskog pitanja, tokom svih procesa, unutrašnjeg dijaloga i javnih rasprava bili vrlo suzdržani.

“Međutim, sada kada je uočena jasna ideja o tome da srpske vlasti hoće podelu Kosova, ili pak razmenu teritorije, ona se izjasnila na takav način, koji jeste odgovarajući Crkvi, jer ona se bavi ljudima. Upozorio je na egzodus ljudi, i to je u redu. Jer, tamo gde nema ljudi, nema ni crkve, a on je nadležan za Kosovo u tom smislu”, ističe Janjić.

On je potvrdio tvrdnje vladike Teodosija da bi eventualna podela ili razmena teritorije izazvala egzodus Srba, ali navodi da bi egzodus počeo prvo sa severa Kosova, uprkos porukama da bi moglo doći do podele nekadašnje južne srpske pokrajine.

“Srpski političari ne razumeju kosovske Srbe. Oni ne razumeju ni šta bi u praksi značila podela. Ona bi značila povećanje mogućnosti za sukob. To nije prosta stvar. Srbi sa severa su već spakovali kofere, oni vrlo dobro znaju da sukobi dolaze kada se deli teritorija ili razmenjuje”, kaže Janjić.

On objašnjava da ostvarenje te želje srpskih vlasti za podelom ili razmenom, zapravo, uopšte nije realno.

“To su sve spinovi. Razmena teritorije ili podela vodi u mogućnost rata, bez obzira na navodne dogovore. I zato ni Amerika ni EU na to neće da pristanu. Toga ne bi bilo da su recimo i Srbija i Kosovo, odnosno sve države Zapadnog Balkana u NATO. Pošto to nije slučaj, dakle, s obzirom na to da taj uslov nije ispunjen, priče o podelama i razmenama su potpuno neistinite”, tvrdi sagovornik lista "Danas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: