Pavićević: Izjava Irineja neprimerena, da se uzdrže

Lider Crnogorske Vladimir Pavićević kaže da je nedavna poruka srpskog patrijarha Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori višestruko neprimerena.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.07.2018.

13:06

Pavićević: Izjava Irineja neprimerena, da se uzdrže
screenshot

On smatra da bi crkveni velikodostojnici trebalo da se uzdržavaju od bavljenja politikom.

"Izjava patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja je višestruko neprimerena. Pre svega prema žrtvama fašističkih i nacističkih režima, potom prema građanima Crne Gore, a onda i u odnosu na dostojanstvo vernika Srpske crkve. Nadam se da će se pokazati da je ova izjava više nespretno poređenje i situaciono nesnalaženje patrijarha, nego namera", rekao je Pavićević.

Javno izgovorena reč ima posledice, naglašava lider Crnogorske i dodaje da bi zato trebalo da javnom rečju i javnim delovanjem doprinosimo smirivanju strasti i podela, umesto da ih potpirujemo.

Pavićević ističe da odnosi među susedima u regionu moraju da budu mnogo bolji, da su i Srbija i Crna Gora ustavno uređene države u kojima je crkva odvojena od države.

"Pozicija Crnogorske je i tu jasna, kao što je jasno iz Ustava Crne Gore. U članu 14. precizno piše da su verske zajednice odvojene od države, ali piše i to da se svakome garantuje pravo na slobodu veroispovesti. Ključno je da svaki vernik ima pravo da veruje, pravo da svoju veru praktikuje molitvom i da pripada crkvi kojoj sam odluči da želi da pripada. Uloga države je da to pravo garantuje i ništa ni manje ni više od toga. Jer pitanje vere i vernika ne sme da utiče na političke procese i odlučivanje u politici", rekao je Pavićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: