"Lepa slika HR policije nestala kad su pucali u izbeglice"

Hrvatsko novinarsko društvo reagovalo je na tvrdnje Sindikata policijskih službenika koji je osudio izveštaje novinara o odnosu policije prema migrantima.

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 31.07.2018.

10:47

Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Saopštenje HND potpisuje predsednik Hrvoje Zovko i u njemu “najoštrije odbacuju navode iz saopštenja Sindikata policijskih službenika”.

“Novinari se optužuju da svojim radom bacaju ‘vrlo ružnu sliku i negativnu sliku o policiji i teško ptete ugledu ovog časnog i poštenog poziva’. HND smatra da je SPS u svom saopštenju iskazao potpuno nerazumevanje novinarske profesije. Opominjujući i podućavajući medije kako bi trebalo da izveštavaju o ovoj temi SPS se direktno mesa u pravo medija da slobodno rade svoj posao, vršeći nedopustiv pritisak na slobodu medija kao jednog od temelja demokratskog društva”, navodi Novinarsko društvo.

Kako se dodaje, SPS svojim saopštenjem “daje do znanja da se od medija očekuje da o toj temi izveštavaju lepo”.

“Optužuju medije za nečasno obaveljen posao u slučajevima izveštavanja o policijskoj brutalnosti prema izbeglicama o čemu postoje brojna svedočenja, koja u javnost izlaze upravo zahvaljujući medijima koji rade svoj posao, a to je da informišu javnost. Naime, lepa slika hrvatskih policajaca nestala je upravo onog trenutka kada su, prema svedočenjima žrtava, pojedini policijski službenici počeli da premlaćuju, potkradaju i pucaju u izbeglice, o čemu sama policija vrlo šturo informiše javnost, a novinari redovno prenosi i njihovu stranu. HND poziva policijski sindikat da navede konkretne slučajeve u kojima su se novinari ogrešili o preofesiju, al ii da informiše javnost o broju slučakeva kada su policijski delatnici prekršili svoja ovlašćenja u odnosu na izbeglice i na koji način su sankcionisani”, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: