Bura u komšiluku: "Hrvatska lagala" - "Nije to moj nivo"

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je najavio da će BiH zaštitu sopstvenih prava tražiti pred međunarodnim institucijama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2018.

17:15

Bura u komšiluku:
Ilustracija: Thinkstock

On je rekao da najava da će Hrvatska otpočeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava BiH na pristup otvorenom moru.

Fena prenosi da se u saopštenju navodi da Hrvatska već duže od 12 godina izbegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora da prethodi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru.

"BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantovana Konvencijom UN. Insituticije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju sa institucijama Hrvatske, preduzele sve neophodne radnje kako bi zaštili prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu", naveo je Izetbegović.

On je podsetio da su od 2014. do danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Savet ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH preduzeli niz koraka, i usvojili niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav iz zaključka Predsedništva BiH, i o tome su uredno obaveštavali nadležne institucije Hrvatske i Evropsku komisiju.

"Iako su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate sa nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina", poručio je Izetbegović.

On je ocenio da je Hrvatska ignorisala sve pokušaje nadležnih institucija BiH i oglušila se na nastojanja da se ovo otvoreno pitanje reši dijalogom, u duhu dobrosusedskih odnosa i Konvencijom UN.

"Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čoveka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH. Zato su institucije BiH dužne da nastave da preduzimaju sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH, bez obzira što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje", saopštio je Izetbegović. Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković je povodom početka gradnje Pelješkog mosta izjavio da svako zbog toga treba da bude srećan i ponosan.

Hina prenosi da Butković nije želeo da komentariše najavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će podneti tužbu protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu i Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

"Nije to moj nivo", rekao je Butković novinarima pre početka sednice Predsedništva i Nacionalnog saveta HDZ, upitan da komentariše činjenicu da je Izetbegović najavio pokretanje dve tužbe zbog početka gradnje Pelješkog mosta.

Butković je rekao da je danas počela gradnja Pelješkog mosta i da svi treba da budu srećni i ponosni što je to konačno počelo.

"Znate koliko se o tom mostu pričalo, koliko je bilo pokušaja da to sve zajedno krene. Nakon što smo obezbedili bespovratna sredstva i u prisustvu premijera Andreja Plenkovića potpisali ugovor o gradnji Pelješkog mosta, taj postupak ide, a ostalo neću da komentarišem", poručio je Butković.

U Hrvatskoj danas počinje gradnja mosta Pelješac sa pristupnim saobraćajnicama koja bi trebalo da bude završena do 2022. godine.

U Stonu predstavnici "Hrvatskih cesta" predstavništvu "Čajna roud end bridž korporejšen" (CRBC) predaju svu potrebnu dokumentaciju, otvara se dnevnik radova i potpisuje zapisnik o uvođenju kineskog konzorcijuma u posao.

Evropska unija projekat sufinansira sa 357 miliona evra, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova.

Ukupna vrednost projekta premašuje 526 miliona evra, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona evra.

Oglasio se i Zvizdić, pisao i EK

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, zahtevajući da Hrvatska zbog dobrosusedskih odnosa zaustavi gradnju Pelješkog mosta.

Zvizdić je u svom pismu istakao protivljenje izgradnji Pelješkog mosta bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja koja se odnose na utvrdjivanja granice na moru izmedju Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Sa žaljem konstatujem da Hrvatska nije iskazala spremnost da se dogovorno pristupi traženju i iznalaženju adekvatnih rešenja u pogledu konačnog utvrdjivanja granice na moru izmedju dve zemlje, te da je današnje ozvaničenje početka radova na izgradnji Pelješkog mosta u suprotnosti sa zvaničnim stavovima institucija BiH, medjunarodnim pravom i pozitivnom praksom dobrosusedskih odnosa", navodi se u pismu.

Zvizdić je podsetio da je Predsedništvo BiH donelo zaključak prema kojem je od Hrvatske zatraženo da ne preduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji Pelješkog mosta, pre nego što se reši pitanje razgraničenja dve zemlje na moru.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je istakao da takav zaključak Predsedništva BiH nikada nije stavljen van snage niti je izmenjen, navodeći da BiH mora da ima slobodan i ničim ometen koridor ili prolaz do medjunarodnih voda, što je zagarantovano pravo svake pomorske države prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora.

"Nijedna država se ne može proglašavati ekskluzivnim suverenom na morskom javnom dobru pod režimom medjunarodnog prava, koje u ovom slučaju, pripada i Bosni i Hercegovini", upozorio je Zvizdić.

On je još naveo da je Savet ministara pre četiri godine doneo odluku o imenovanju Zajedničkog tima za pregovore sa Hrvatskom o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenja na moru, ali da razgovori o tome nikada nisu otpočeli, jer Hrvatska nikada nije imenovala svoje predstavnike u tom timu.

"U celom procesu oko izgradnje Pelješkog mosta Hrvatska je preduzimala aktivnosti kojima, uglavnom, samo informativno obaveštava BiH o aspektima izgradnje Pelješkog mosta, pri čemu raspoložive činjenice tumači i uzima u obzir selektivno, onako kako to najviše odgovara interesima Hrvatske", ocenio je Zvizdić.

U pismu Plenkoviću on naglašava da je Hrvatska onemogućila BiH pravo pristupa medjunarodnim vodama, jer je BiH trenutno zatvorena unutrašnjim morskim vodama Hrvatske, preko kojih ne postoji niti medjunarodno i opšte priznato pravo neškodljivog prolaza.

Zvizdić je pozvao hrvatskog premijera da obustavi dalje radove na gradnji Pelješkog mosta, sve dok dve zemlje ne reše sporna pitanja u vezi sa razgraničenjem na moru, uz posredovanje Evropske unije, upozoravajući da će, u suprotnom, BiH biti prinudjena da zaštitu svojih prava zatraži pred medjunardnim arbitražnim sudom.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je pismo istog sadržaja dostavio i zvaničnicima Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: