Grčka: 74 mrtva, žrtvama psihološka pomoć FOTO/VIDEO

Spasioci iz minuta u minut pronalaze nove žrtve na ulicama Atine, u automobilima, kućama, a prema poslednjim informacijama, stradala najmanje 74 čoveka.

Izvor: B92

Utorak, 24.07.2018.

07:00

Grčka: 74 mrtva, žrtvama psihološka pomoć FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Grčki zvaničnici su saopštili i da je u vatrenoj stihiji povređeno najmanje 187 osoba, a među njima je 23 deteta. Broj nestalih je i dalje nejasan.

Predsednik Helenskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja Teofilos Rozenberg rekao je da će žrtvama požara u Grčkoj biti pružena psihološka pomoć.

Atinu su, da podsetimo, juče pogodili stravični požari. Premijer Grčke Aleksis Cipras proglasio je trodnevnu žalost.

Prema najnovjim informacijama koje se pojavljuju gotovo svakih par minuta, bilans stradalih u stravičnim požarima u Grčkoj popeo se na 74, vatrogasci su našli novu grupu stradalih. Samo u dvorištu jedne vile u Mati kod Atine nađeno 26 tela. Među više od 100 povređenih je dosta dece, prenose svi svetski mediji.

Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gde su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile kojima su pokušali da pobegnu od plamena.

Mediji javljaju da je desetoro ljudi, najverovatnije turista iz Danske, nestalo pošto što su bežeći od požara, uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Za njima tragaju spasioci iz brodova, ali i iz helikoptera.
Foto: Tanjug/ AP
Premijer Grčke Aleksis Cipras zbog vanredne situacije u Atini hitno je prekinuo posetu BiH. Proglašena je vanredna situacija. Od ponedeljka ujutru, u Grčkoj je za 24 sata izbilo 47 šumskih požara, ali je većina njih ugašena još u početnom stadijumu, međutim požar na istoku Atike se, uprkos ogromnim naporima, raširio zbog jakih vetrova koji duvaju.

Trenutno, vatra gori u Kalitehnopuliju, istočno od Atine, na planini Geranija, zapadno od prestonice, zatim u Zenomenosu kod Korinta, u okolini Hanje na Kritu, kao i u Larimni i Hlomosu u oblasti Fiotida, prenosi ANA.

Te požare gasi ukupno 538 vatrogasaca sa 261 vatrogasnim vozilom, avionima, helikopterima, a u gašenju pomažu i brojni volonteri. Najteže stanje je na istoku Atike, gde je u požarima stradalo više od 60 osoba. Pomoć u gašenju požara, Grčkoj je ponudilo više država, među kojima i Srbija.
Tanjug/AP
Prvi požar koji je izbio juče pre podne u borovoj šumi iznad letovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine, nastavio je da gori i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici auto-puta ka Korintskom kanalu i Peloponezu.
Tri naselja su evakuisana, a zbog vatre je zatvoren deo od gotovo 20 kilometara na dva auto-puta koja vezuju Peloponez s centralnom Grčkom. Vatrogasci se takođe bore da zaštite nastanjene zone dvadesetak kilometara severoistočno od glavnog grada.
Foto: Tanjug, AP
Treći požar je izbio na istočnoj strani Atine, kod mesta Kalamos.

Pogođene oblasti zahvaćene su gustim dimom a poremećen je saobraćaj i dovod struje.
Foto: Tanjug, AP
Grčke vlasti proglasile su vanrednu situaciju u pogođenim oblastima i zatražile pomoć od Evropske unije u borbi protiv požara. Predstavnik službe za vanredne situacije rekao je da je jedna osoba nastradala kod Rafine, severoistočno od Atine. Iz te službe je saopšteno da je 25 povređenih odvedeno u bolnicu, a da je među njima četvoro teško povređeno.

Tri glavne bolnice u gradu su u pripravnosti u slučaju da ima još žrtava. Predsednik Helenskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja Teofilos Rozenberg rekao je da će žrtvama požara u Grčkoj biti pružena psihološka pomoć.

"Sa naučne tačke gledišta, pomoći ćemo rodbini žrtava požara i onima koji su videli da im bogatstvo nestaje u katastrofi. U isto vreme, epidemološki timovi koji sprovode terenski rad, pregledaće sva područja i ispitati ima li rizika po javno zdravlje", rekao je Rozenberg.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos saopštio je da vlada planira niz mera koje će pomoći žrtvama požara, prenosi ANA.

Ministarstvo finansija će odvojiti 20 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za pomoć zajednicama pogođenim katastrofalnim požarima, prenosi ANA.

Canakopulos kaže da će novac biti iskorišćen za saniranje štete, a da će ljudima kojima je požar oštetio kuću biti smanjen porez.

Takođe će i rok za podnošenje poreskih prijava biti pomeren za kraj septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: