"Britanska bela knjiga pokreće brojna pitanja"

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije rekao je da "bela knjiga" o odnosima EU i Velike Britanije nakon Bregzita, pokreće niz pitanja u domenu ekonomije.

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

21:26

Ilustracija: Thinkstock

"'Bela knjiga' pokreće tri grupe pitanja o budućem ekonomskom partnerstvu", rekao je Barnije.

On je odgovarao na pitanja da li su britanski predlozi "izvodljivi", da li su "u interesu EU" i da li su "u skladu s pregovaračkim principima" koje su postavile članice Unije.

London i Brisel imaju rok do oktobra da organizuju razlaz i postave osnovu za buduće odnose. Međutim, Evropljani su zabrinuti zbog stanja pregovora i stalnih unutrašnjih izazova strategiji britanske premijerke Tereze Mej.

U nedavnoj "beloj knjizi" o budućim odnosima, Mej je predložila novu "zonu slobodne trgovine", zasnovanu na zajedničkim propisima o robi i poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

"Ta 'bela knjiga' je plod veoma intenzivne debate u Velikoj Britaniji, koja je svakako potrebna", ocenio je Barnije na konferenciji za novinare i priznao da "više elemenata" otvara put "konstruktivnoj diskusiji", počevši od "predloga za sporazum o slobodnoj trgovini".

Zatim se osvrnuo na tri pitanja koja ta ideja pokreće.

U vezi poštovanja evropskih pregovaračkih smernica, Barnije se zapitao da li britanski predlog poštuje "integritet unutrašnjeg tržišta, carinsku uniju i zajedničku trgovinsku politiku".

On je rekao da je odgovornost EU da zaštiti "unutrašnje tržište EU i potrošače, posebno u ovom periodu".

Na drugo pitanje, da li su ideje Londona "izvodljive", Barnije je naglasio njihovu kompleksnost, posebno u domenu carina, gde Velika Britanija predlaže primenu dve carine na robu na svojoj granici, u zavisnosti od toga da li je namenjena britanskom ili tržištu EU.

"Kako carinske službe mogu da utvrde konačnu destinaciju robe? Zar tu nema velike opasnosti od prevare?", upitao je Barnije, istovremeno upozoravajući na "dodatnu birokratiju".

Takođe, postavio je pitanje kako EU može delegirati primenu carinskih propisa zemlji koja više nije članica unije.

Na kraju, Barnije je ocenio da bi britanski predlozi mogli dovesti do "nelojalne konkurencije" na štetu evropskih firmi.

On je podsetio i da pre bilo kakvih razgovora o budućim odnosima mora biti postignut sporazum o "urednom" izlasku Velike Britanije iz Unije, što uključuje i rešenje pitanja granice Irske i Severne Irske, što je trenutno glavno pitanje koje usporava pregovore.

"Nije nam potrebno više vremena. Potreban nam je izbor, odluka, jasnoća (...) i pravna sigurnost", rekao je Barnije i ponovio da se EU takođe priprema i za Bregzit bez sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: