Sandžak priznao Kosovo? Kako će reagovati Srbija?

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo Bedžeta Pacolija da kao zvaničnik "Republike Kosovo" poseti Novi Pazar. Otvara se pitanje da li je Sandžak priznao Kosovo?

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

09:34

Sandžak priznao Kosovo? Kako će reagovati Srbija?
Sulejman Ugljanin, lider BNV, FOTO: Screenshot

Kako su u sredu preneli mediji, kosovski i oni u Srbiji, lider BNV, čiji je dugogodišnji lider Sulejman Ugljanin, uputilo je pismo Pacoliju, "zameniku premijera i ministru spoljnih poslova Republike Kosovo" da prisustvuje svečanoj sedenici Nacionalnog veća Bošnjaka u Novom Pazaru.

Pacoliju je, navodi portal KoSSev, pozivajući se na dokument u koji je imala uvid televizija "Kljan Kosova", upućen poziv da 21. i 22. jula dođe u Novi Pazar, a drugog dana dnevnog reda predviđena je poseta drugim opštinama Sandžaka i Pešterske visoravni.

Pacoli je u odgovoru za TV "Kljan Kosova" rekao da će ići u Novi Pazar ukoliko mu srpske vlasti daju dozvolu.

Na pitanje da li se Bošnjačko nacionalno veće ovim potezom zapravo izjasnilo da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, kaže za Sputnjik da ni oni ni Sulejman Ugljanin nemaju prava da govore u ime svih građana Raško-polimske oblasti, a posebno ne u ime Srba koji tamo žive.

"Takođe, propisane su i dogovorene procedure na osnovu kojih mogu zvaničnici iz privremenih institucija samouprave da dolaze u Srbiju, kao i kako naši zvaničnici mogu da idu na Kosovo i Metohiju. Niko nema prava da zove bilo koga iz tih institucija da dolazi u centralnu Srbiju mimo tih procedura i mimo nadležnih državnih organa. Da neko poziva nekog takozvanog ministra spoljnih poslova nepostojeće države? Pa to jeste poruka da oni priznaju tu samoproklamovanu državu. Nema ministra spoljnih poslova, nema ni države Kosovo, i ne može niko da dođe sa Kosova u svojstvu nekakvog ministra spoljnih poslova", kategoričan je Drecun.

Međutim, kako kaže, to je uobičajen način da se Sulejman Ugljanin, na jedan ekstreman politički način, probije u javnost.

"On stalno pokušava da destabilizuje situaciju u Raško-polimskoj oblasti, stalno stvara nekakve probleme, stalno je na granici izazivanja nekih incidenata koji bi mogli da prerastu i u nasilje, i mislim da je krajnje vreme da mu se pošalje jedna snažna poruka da ne može to da radi i da na najgrublji način narušava Ustav Republike Srbije", poručuje Drecun.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija povodom Pacolijeve eventualne posete, reagovati ozbiljno, odgovorno i dostojanstveno.

On je gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio televizije Srbije rekao da će Srbija reagovati potpuno suprotno očekivanjima. "Oni očekuju da ćemo neprimereno ili silom da reagujemo na to. Reagovaćemo ozbiljno i odgovorno, zaštitićemo dostojanstvo Srba i svih drugih gradjana Srbije i nikome nećemo dozvoliti da divlja na našoj teritoriji. Reagovaćemo na način primeren državi", rekao Đurić.

Dačić: Da je pravde trebalo bi ga dočekati kao Marka Đurića

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da Ugljanin tim pozivom Pacolijuželi da se istakne na političkoj sceni, ali poručuje da je to deo kapmanje koja šteti Srbiji.

"Ugljanin traži mesto na političkom nebu i treba mu nešto po čemu bi se istakao na političkoj sceni. To je suprotno od onog što je radio dok je bio u Vladi Srbije. Ovo je deo političke kampanje koja se vodi i koja nanosi štetu državi", rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

On je ukazao da postoje jasne procedure za putovanja zvaničnika iz Beograda i Prištine kada prelaze administrativne linije i podsetio kako je prošao Marko Đurić kada je išao u Kosovsku Mitrovicu. "Sigurno ga nećemo dočekati kao što su oni dočekali Marka Đurića. Mada da je neke pravde trebalo bi ga isto dočekati", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: