Brisel: Razgovaraju Vučić i Mogerini, pa trilaterala

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini. Nakon toga sledi sastanak delegacija Beograda i Prištiine s Mogerini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.07.2018.

06:55

Brisel: Razgovaraju Vučić i Mogerini, pa trilaterala
Tanjug, Dragan Kujundžiæ

U delegaciji Prištine ovoga puta je, osim Tačija, i premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.

U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograd-Priština pod posredstvom EU. Prvo je Mogerini održala odvojene sastnke s delegacijom Kosova, sada Srbije.

Zatim će uslediti inteznivni razgovori u različitim formatima, uključujući i trilateralni sastanak.

Visoka predstavnica EU na svom Tviter nalogu objavila je da se sastala s kosovskom delegacijom, pre susreta sa Vučićem.

U delegaciji Beograda pored predsednika Vučića biće i šef kancelarije za KiM Marko Аurić.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavila je da će se na sastanku u sredu "sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće koraci i sastanci kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom".

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da će se na današnjem sastanku razgovarati o napretku u postizaju sporazuma o celovitoj normalizaciji odnosa, ali i o intenziviranju rada na sveobuhvatnom sporazumu.

Kocijančić je navela da će današnja runda razgovora početi odvojenim sastanicima Federike Mogerini sa obe delegacije nakon čega će uslediti trilaterani sastanak. Kocijančić je navela mogućnost razgovora "u različitim formatima" i "bez prisustva Federike Mogerini" tokom dana.

Kocijančić, međutim, nije mogla da potvrdi da li će uskoro biti održana još jedna runda razgovora predsednika Srbije i Kosova. "Za nas je važno da je rad u toku i da su kontakti redovni", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: