Još jedan ministar podneo ostavku zbog plagijata

Češki ministar rada i socijalnih pitanja Petr Krčal podneo je nakon svega tri nedelje u novoj vladi premijera Andreja Babiša ostavku.

Izvor: Beta

Utorak, 17.07.2018.

17:46

Još jedan ministar podneo ostavku zbog plagijata
Prag (Thinkstock)

On je to učinio zbog toga što se pokazalo da je njegov diplomski rad delimični plagijat.

Za razliku od Tatjane Male iz Babišove stranke ANO koju je na podnošenje ostavke na funkciju ministarke pravde, zbog prepisivanja i plagijata u oba diplomska rada na oba fakulteta koje je završila, naterao tek žestok pritisak medija i javnosti, socijaldemokrata Krčal je odlučio da se povuče iz vlade samo dan nakon što su se u medijima pojavile optužbe da je deo rada prepisan.

"Mnogo vremena sam utrošio na taj rad ali dopuštam da možda u sadržaju nešto nije bilo u redu. Da je normalna politička situacija ne smatram da bi to bilo tako ozbiljno da ugrozi moju funkciju ministra rada i socijalnih pitanja, ali s obzirom na sadašnju političku situaciju i na to koliko truda je bilo potrebno da se sastavi vlada, ne želim da predstavljam opterećenje", kazao je danas Krčal novinarima da podnosi ostavku.Nova vlada tajkuna prehrambene i hemijske industrije Andreja Babiša, koalicija Babišove stranke ANO i Češke socijaldemokratske stranke dobila je prošle sedmice poverenje parlamenta samo zahvaljujući podršci nereformisanih čeških komunista i tek sada od izbora u oktobru prošle godine Češka je dobila standardnu vladu sa poverenjem parlamenta.

Vlada je pod žestokom kritikom opozicije zbog toga što je prvi put od plišane revolucije 1989. godine dala kakav takav uticaj, iako ne prevelik, češkim komunistima koji se nisu distancirali od zločina totalirarnog režima u kome su bili jedina stranka na vlasti.

Babiš je sam pod neprestanom paljbom opozicije i dela javnosti zbog toga što je pod krivičnom istragom optužen za mahinacije sa evro dotacijama, koje je njegova farma Rodino gnezdo morala ovih dana da vrati, sada nakon 10 godina a sada se pokazuje da su sumnjive diplome nekih od ministara koje je odabrao.

To da su diplomski radovi delimični plagijati i kod ministarke pravde i sada kod ministra rada otkrili su novinari češkog on lajn dnevnika Seznam.Zpravy.cz.

Krčal je u poznijim godinama završio osnovni deo studija 2007. godine na Univerzitetu Tomaša Bate u Zlinu a program za otkrivanje plagijata koji koriste sada češki univerziteti otkrio je da je prepisivao stručnu literaturu bez oznaka da citira a takođe i neke od radova drugih studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: